Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Reiča, Hanna

Vāciski - Hanna Reitsch.

Nacistu laika lidotāja-izmēģinātāja.

Radniecība. Tēvs - Vilhelms Raičs, oftalmologs.

Dzīvesgājums. Jaunībā no skolas brīvajā laikā Hanna sēdās uz divriteņa un brauca uz Grunavas pilsētiņu, kur mācījās idot ar planieri, sasniedza vairākus rekordus. Tur viņa iepazinās ar nākamo ballistisko raķešu konstruktoru Verneru fon Braunu un līdz dzīves beigām uzturēja ar to draudzīgas attiecības.
No 1932.gada vina studēja medicīnu Berlīnē un Ķīlē.
No 1934.gada jūnija Hanna Raiča strādāja kā lidotāja-izmēģinātāja Vācu planierisma pētniecības institūtā (Deutsche Forschungsanstalt für Segelflug) Grīshaimā. Visai drīz nacistu propaganda uznesa viņu slavas augstumos un bija jau arī par ko. Hanna izmēģināja daudzus lidmašīnu modeļus, ieskaitot raķešu iznīcinātāju-pārtvērēju Messerschmitt Me 163 Komet, ko iesauca par Kraftei - "ledlauzi."
Apbalvota ar I un II klases Dzelzs krustu.
Kad 1945.gada 24.aprīlī Hitlers pavēlēja pie viņa nogādāt ģenerālpulkvedi (Generaloberst) Greimu, lai to nozīmētu par gaisa spēku pavēlnieku un piešķirtu viņam ģenerālfeldmaršala dienesta pakāpi, Greimu pie fīrera nogādāja tieši Hanna. Ar lidmašīnu zem krievpadomju zenītložmetēju uguns virs sabombardētās Berlīnes rajonu - Tīrgārtenu. Lidojuma laikā Greims tika ievainots kājā un pie Hitlera nonāca klibojošs. Nonākusi bunkurā pie fīrera Hanna lūdzās, lai ļauj palikt bunkurā pie viņa un mirt kopā ar to. Vēlāk kapteine teica ASV izlūkošanas virsniekam: "Tā bija pati drūmākā diena, kad mēs nevarējām mirt blakus savam vadonim."
1945.gada beigās viņa tika atbrīvota no internējamo personu nometnes, kurā Raiča bija pavadījusi 18 mēnešus. Bīstoties repatriācijas uz PSRS kontrolēto okupācijas zonu, viņas tēvs nogalināja savu sievu Emu fon Alpenhaimu (Emy von Alpenheim), jaunāko meitu Haidu un 3 viņas bērnus, tad nošāvās pats.
Pēc kara beigām vāciešiem aizliedza pilotēt motoru lidmašīnas, tādēļ Raiča atgriezās pie jaunības dienu aizraušanās - planieriem. No 1955.gada viņa uzstādīja vairākus jaunus rekordus.
1959.gada vasarā viņa viesojās Indijā un ar planieri izvizināja Indijas premjeru Džavaharlalu Neru virs Deli, viņa sajūsmai nebija robežu un lidotāja tika ielūgta uz pusdienām. Tā savas vizītes laikā pēdējās dienas Neru mājā, satika viņa meitu Indiru Gandiju un viņas mazbērnus. Lidotājas biogrāfs Sofijs Džeksons (Sophie Jackson) vēsta, ka "Neru īpaši interesējies par baumām, vai Hanna ir bijusi Hitlera mīļākā." Hanna neesot iebildusi, stāstījusi par bunkurā pavadīto laiku.
Indijā Hanna ieinteresējusies par dažādām austreņu reliģijas formām, īpaši meditāciju, jo cerējusi, ka tā līdzēs viņai tikt galā ar trauksmi un iztukšotību. Viņa devās arī svētceļojumā uz Pondičeri, kur satika franču spirituālisti un okultisti Miru Alfāsu (Mira Alfassa). Nacistu lidotāja pat esot praktizējusi jogu kopā ar Neru.
Indijas brauciens pārvērta Raiču par feminisma ikonu aviācijā. Pēc tam viņu uzaicināja uz Balto namu tikties ar Džonu Kenediju. Vēlāk tikās arī ar citiem pasaules līderiem.
1962.gadā Hanna ieradās Ganā, kur piedalījās jaunās valsts aviācijas skolas atklāšanā. Ganas pirmais prezidents Kvame Nkruma (Kwame Nkrumah) kļuva par tuvu viņas draugu.
Neilgi pirms nāves nomainīja VFR pavalstniecību pret Austrijas.

Avoti. "Uzlidojumi un kritieni." Höhen und Tiefen," 1945.-1977.g.

Citāti.
Intervijā Hanna Raiča teikusi: "Vācija kļuvusi par baņķieru un automobiļu būvētāju zemi. Pat mūsu varenā armija kļuvusi vāja. Kareivji nēsā bārdas un apšauba pavēles. Es līdz pat šai dienai nēsāju Dzelzs krustu ar briljantiem, ko man piešķīra Hitlers. Daudzi vācieši jūtas vainīgi tā kara dēļ. Taču viņi nepaskaidro mūsu īsto vainu - to, ka mēs zaudējām."