Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Govis

Bantengi - savvaļas govs, kas vēl šodien dzīvo Borneo džungļos.

Vēsture. 40 000 gadus senais, govij līdzīgā dzīvnieka gleznojums uz Lubangdžerijisalehas alas sienas Austrumkalimantānas provincē Indonēzijā, ir vecākais, līdz šim atklātais dzīvnieka attēlojums pasaulē.
2001.gadā atklātajā Bonkuklas apmetnē (10 500 gadu sena), kas atrodas Konjas līdzenumā, Anatolijas pussalā, arheologi atraduši, ka, spriežot pēc tur atrastajiem dzīvnieku kauliem, apmetnes iedzīvotāji bija sākuši pieradināt aitas un govis.

Govju šķirnes.
      Aberdīnangusas govis. Ātraudzīga gaļas govju šķirne, kas XVIII gs. izveidota Skotijā.
      Džērsejas govis. Piena govju šķirne, kas izveidota XVIII gs. lielbritānijā no vietējām govīm, uzlabojot tās ar izlasi pēc pienīguma un tauku satura pienā. Šīm govīm raksturīgs tipisks piena govju izskats - smalks skelets, maz attīstīta muskulatūra. Apmatojums no pelēka līdz dzeltenbrūnam. Dzīvmasa mātītēm 360-400 kg, tēviņiem - 600-700 kg. Gada vidējais izslaukums 3000-4000 l piena ar 5-6% tauku. audzē Austršalijā, jaunzēlandē, Lielbritānijā, Dānijā, ASV, Moldāvijā. Tās izmanto arī krustošanai ar citu šķirņu govīm.
      Ēršīras govis. Piena govju šķirne. Izveidota XVIII gs. Skotijā, uzlabojot vietējās govis ar Tisvateras, Holandes un Flamandes šķirni. Ātraudzīgas, pieticīgas. Apmatojums sarkanraibs. Dzīvmasa mātītēm 420-500 kg, tēviņiem 700-800 kg. Gada izslaukums 4000-5000 kg piena ar 4,1-4,4% tauku. Labas piena atdeves īpašības. Visvairāk audzē Lielbritānijā, ASV, Austrālijā, Jaunzēlandē, Skandināvijas valstīs. Latvijā izmēģina krustošanai ar Latvijas brūnajām govīm.

Raksti.
Indonēzijas Borneo salā atrasts pasaulē senākais dzīvnieka figūras gleznojums.
Andrejs Lucāns. Eseja par govi.

Saites.
Bantengi.