Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Glifosfāts, GLYPH

GLYPH.

Plaša spektra, antiselektīvas sistēmas herbicīds, kas tiek plaši lietots viengadīgu un daudzgadīgu augu, piemēram, zāles, grīšļu, platlapu nezāļu apkarošanai. GLYPH plaši pielieto labību un citu lauksaimniecības kultūru audzēšanā. Tas ir galvenā aktīvā viela tādos preperātos kā "Roundup." Bez raundapa glifosāts atrodams arī šādos Latvijā lietot atļautos herbicīdos: "Amega," "Barbarian," "Barbarian Biograde," "Barbarian Hi-Aktiv," "Dalgis," "Dominators," "Glifogans," "Glifomaks," "Glifoss," "Glifoss SPANrīm," "Jablo," "Kemels 480," "Kliniks 360," "Reindžers," "Rodeo," "Taifūns 360," "Uragāns," "Uragāns Sistem 4." Glifosāts nogalina augus un mikroorganismus, neļaujot veidoties to vielmaiņā svarīgam enzīmam – 5-enolpiruvilšikimāt-3-fosfātsintetāzei (EPSPS). Tā kā glifosāta darbības rezultātā tiek nogalinātas slāpekli fiksējošās baktērijas, laukos, kur tas izmantots, lielā apjomā savairojas toksiskās vai patogēnās sēnes.

Modificētajos, glifosātizturīgajos augos ir ievietots augsnes baktērijas Agrobacterium tumefaciens gēns, kas sintezē EPSPS, kuru glifosāts nespēj ietekmēt.

Tā metabolīta amilometilfosfonskābes (AMPA). Galvenais glifosāta pussabrukšanas produkts augos ir AMPA, kura toksikoloģiskās īpašības ir atbilstošas glifosātam.

Glifosāts ir viena no visplašāk pētītajām aktīvajām pesticīdu vielām. Konstatēts, ka žurkām tas izraisa augļa skeleta attīstības kavēšanos, kā arī būtiskus reproduktīvās sistēmas bojājumus. 2010.gada augustā publicētā pētījumā teikts, ka glifosāta devas, kas ir daudz mazākas nekā koncentrācijās, ko izmanto lauku apmiglošanai varžu un cāļu embrijiem izraisa kroplības, galvenokārt galvaskausā un neirālo plātnīšu vietās. Ir arī pierādīta glifosāta toksiskā ietekme uz cilvēka placentas un embrionālajām šūnām.

Saites.
Herbicīdi.
Ģenētiski modificēti organismi.