Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hērodiāna

Hēroda I Lielā celta pils uz Herodiona kalna Jūdejas tuksnesī.

Atrašanās vieta. Atrodas uz Hērodiona - konusa formas kalna, kas 758 metru augstumā virs jūras līmeņa, kā apvidū augstākā virsotne paceļas Jūdejas tuksnesī, 12 kilometrus uz dienvidiem no Jeruzālemes un 5 kilometrus uz dienvidiem no Betlēmes, Hērodiānas Valsts parkā, Rietumkrastā - Izraēlas 1967.gadā okupētajā un tagad militāri pārvaldītajā, par Jūdejas un Samārijas apgabalu sauktajā Jordānijas teritorijā.

Vēsture. Apmēram, starp 23. un 15.g.pmē., atzīmējot savu 40.g.pmē. izcīnīto uzvaru pār partiešiem, atbilstoši Jāzepa Flāvija 94.g. sarakstītajā "Jūdu senatnē" teiktajam, Hērods I Lielais kalna savrupajā virsotnē uzcēla cietoksni-pili ar četriem apaļiem torņiem, lielākajā no kuriem visdrīzāk pats arī dzīvoja. Kalna piekājē Hērods I Lielais uzbūvēja otru pili, bet tai blakus plašas romiešu tipa pirtis. Augstāk kalnā atradās teātris ar karalisko ložu un sēdvietām apmēram 450 skatītājiem.
Neskatoties uz Hērodiānas atrašanos tuksnesī, augšējai pilij un tai pieguļošajam, zemāk novietotajam atpūtas kompleksam bija ierīkota iespaidīga, apmēram 5 km gara ūdens piegādes sistēma ar tā uzkrāšanai paredzētām, ārpus augšējās pils mūriem novietotām lielām cisternām.
Pēc nāves pretrunīgi vērtētais Jūdejas valdnieks, kā atkal vēstī J.Flāvijs, pēc paša iepriekš izteiktas gribas, "tērpts purpurā, ar diadēmu un zelta kroni galvā un scepteri labajā rokā," tika apglabāts Hērodiānā. 

Aplūkojamie objekti.
Hēroda I Lielā pils.
Hēroda I Lielā kapene.
Hipotētiska.
Barkobas dumpinieku tuneļi. Slepeni tuneļi ar cipreses koka balstiem.

Atradumi.
Monētas no žīdu dumpinieku laika.

Raksti.
Izraēlas arheologi Hēroda I Lielā pilī atrod monumentālu vārtu ceļu.

Saites.
Hērods I Lielais (37.-4.g.pmē.).