Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Havass, Zahi

Eģiptologs, ilglaicīgs Ēģiptes Senlietu augstākās padomes vadītājs, kura pārziņā, faktiski lēnī, savulaik bija nodotas visas Ēģiptes senvietas. Riebīgs tips.

Vadījis izrakumus Gīzā, Sakārā, Baharijas oāzē un Ķēniņu ielejā Luksorā.

Pārrauga piramīdu skenēšanas projektu ar mioniem, par atklāto lielo tukšumu ir ļoti skeptisks, paziņojot, ka tas nav nekāds jauns atklājums.

Tikai 2010.-2011.gadu izrakumu sezonā, toreizējā Augstākās senlietu padomes vadītāja Zahi Havasa vadībā, statujas, ar nodomu tās uzstādīt, tika pilnībā atraktas. Darbus pabeigt Havasam tomēr neizdevās - valstī tika gāzts ilggadējais prezidents H.Mubaraks un amatu zaudēja arī pats Havass.

Veicot izrakumus Luksoras Ķēniņu ielejā, Zahi Havasa komanda atklāja kapenes KV65, kurā iekšienē arheologi atrada kapeņu celtniecībā izmantotus darbarīkus. Saskaņā ar Zahi Havasa vēstīto, arheoloģiskā ekspedīcija, kas pašreiz veic izrakumus Austrumu ielejā, ir lielākā kopš leģendārā britu arheologa Hovarda Kārtera laikiem, kad tika atklātas slavenā Tutanhamona kapene. 

Zahi Havass un Gīzas Sfinksas erozija. Šis ēģiptietis apgalvo, ka Sfinksa tikusi izveidota no tik sliktas kvalitātes kaļķakmens, ka gandrīz uzreiz pēc tās izveidošanas, bija nepieciešami remontdarbi. Tādi patiesi senatnē ir notikuši, taču jāprecizē to notikšanas laiks. Pašos senākajos remontos izmantoja kaļķakmens blokus, kas līdzinājās Senās valsts celtnieku izmantotajiem. Havass apgalvo, ka remontdarbi arī notikuši Senās valsts laikā, kam noteikti nepiekrīt M.Leiners, kurš saka, ka Jaunās valsts mūrnieki tikai izmantojuši senos blokus. Šai strīdā patiesība laikam gan ir Havasa pusē un Sfinksas remonti tiešām veikti jau Senās valsts laikā. Taču nekādi nav skaidrs, kā gan kaļķakmens tai laikā būtu jau tik stipri erodējis. 

Lekcija Rīgā. 2023.gada 12.septembrī Z.Havass viesojās Rīgā ar lekciju, ko nolasīja LU Lielajā aulā. Viņa lekciju tūri pa Igauniju, Latviju un Lietuvu apmaksāja kāda turku tūrisma firma. Lai gan sanākusi bija gandrīz pilna aula, nekādu lielo interesi Z.Havass latviešos neizraisīja - beigās tika uzdoti tikai 2 jautājumi. Pie viena pasākum organizatori bija pārkāpuši arī valodas likumu - nekāds tulkojums latviski netika nodrošināts.

Raksti.
Izrakumos Luksorā atklāj kapeņu inventāra gatavošanas “industriālo zonu.”

Saites.
Eģiptoloģija un eģiptologi.