Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Izrakumos Luksorā atklāj kapeņu inventāra gatavošanas “industriālo zonu”

Pazīstamais ēģiptiešu arheologs Zahi Havass 10.oktobrī notikušajā preses konferencē informēja par diviem nozīmīgiem atklājumiem Ķēniņu ielejā (pie Luksoras): viens no tiem izdarīts “Rietumu ielejā,” kas zināma kā “Pērtiķu ieleja,” bet otrs – “Austrumu ielejā,” kur atrodas daudzas slavenu faraonu kapenes.

“Pērtiķu ielejā,” kur Zahi Havasa komanda izrakumus veic kopš 2017.gada decembra, atklātas liecības par “industriālu zonu,” kur dzīvojuši un strādājuši strādnieki, kuri izgatavoja kapeņu greznumlietas un mēbeles.

Industriālā zona

Industriāla zona, kur arheologi atklāja lielu māla trauku apdedzināšanai paredzētu krāsni, ap 30 darbnīcām, ir 75 metrus gara.

Katrai darbnīcai bija savs uzdevums, sacīja Havass. Dažas darbnīcās veidoja māla traukus, citās izgatavoja zeltlietas vai mēbeles. 

Arheologu guvums patiešām ir iespaidīgs: atrasti simtiem inkrustētu kreļļu, sudraba gredzeni un zelta priekšmeti. Daži no atrastajiem artefaktiem attēloja ar mirušo pasauli un augšāmcelšanos saistītā dieva Hora spārnus. Kā paskaidroja Havass, šie priekšmeti izmantoti seno ēģiptiešu koka sarkofāgu izgreznošanai. 

“Atklājums ir negaidīts,” - savā paziņojumā norādīja Havass. “Līdz šim visa informācija par [Luksoras] rajonu nāca no pašām kapenēm, taču jaunais atklājums sniedz mums ieskatu par darbarīkiem un tehniku, kas izmantota, lai izgatavotu sarkofāgus un kapeņu mēbeles.”

Pēc Zahi Havasa teiktā, atklājums iezīmē pirmo reizi, kad Ēģiptē atklātas darbnīcas, kur industriālos apmēros radīts kapeņu inventārs un greznumlietas. Arheologs pauda cerību, ka “industriālā zona” palīdzēs labāk saprast arī vienkāršo ēģiptiešu strādnieku dzīvi.

Vēl Zahi Havasa komanda atklāja noliktavu telpas, kur tika uzglabāta pārtika un ūdens, ūdens cisternu, no kuras strādnieki veldzēja slāpes.

“Industriālajā zonā” atrastie artefakti tiek datēti ar XVIII dinastijas laiku (1539.–1292.p.m.ē.). 

Kapenes

Veicot izrakumus Valdnieku ielejā, Zahi Havasa komanda atklāja kapenes KV65, kurā iekšienē arheologi atrada kapeņu celtniecībā izmantotus darbarīkus.

Saskaņā ar Zahi Havasa vēstīto, arheoloģiskā ekspedīcija, kas pašreiz veic izrakumus Austrumu ielejā, ir lielākā kopš leģendārā britu arheologa Hovarda Kārtera laikiem, kad tika atklātas slavenā Tutanhamona kapene. Arheologi meklē vēl neatklātas kapenes, tostarp faraonu sievu un bērnu apbedījumus, kuri Valdnieku ielejā izveidoti pirms blakus esošo Valdnieču ieleju sāka izmantot XIX dinastijas faraoni.

Zahi Havasa vadītas arheoloģiskās ekspedīcijas mērķis ir atrast lielā reliģijas reformatora, faraona Ehnatona sievas, valdnieces Nofretetes kapenes un viņas meitas, Tutanhamona atraitnes Anksenamunas kapenes. Vēl Zahi Havass cer atrast trīs faraonu – Amenhotepa I, Tutmeša II un Ramzesa VIII kapenes.

Zahi Havass arī informēja, ka ekspedīcija izdarīja izrakumus arī netālu no Ramzesa VII, Hatšepsutes kapenēm, Ramzesa III kapenēm un blakus Ramzesa II dēla Merenptaha kapenēm.

Tāpat preses konferencē Zahi Havass apstiprināja, ka ekspedīcija izdarījusi izrakumus Tutanhamona kapenes apkaimē, atklājot vairākus svarīgus artefaktus.

Avoti:
cnn.com
see.news
english.ahram.org.eg  

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.