Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ramzess III (1184.-1153.g.pmē.)

Usermaatremeryamun.
Senās Ēģiptes XX dinastijas faraons no 1184. līdz 1153.g.pmē.

Radniecība. Sieva - Teije.
Dēls - Pentavers.

Dzīvesgājums. XX dinastijas faraons, visumā faraonu varas noriets.
Šis faraons novērsa jukas, kas bija iestājušās valstī pēc XIX dinastijas faraona Ramzesa II nāves, nodibina zemē mieru un kārtību.
Ir versija, ka faraons gājis bojā galma apvērsuma rezultātā no tuvinieku rokas. Par to liecina pārgrieztā rīkle Ramzesa III mūmijai.

Aplūkojamie objekti.
Kapene. Atrodas Luksoras Ķēniņu ielejā.

Atradumi.
Ramzesa III mūmija. 2012.gadā itāļu zinātnieki Alberta Cinka vadībā no Mūmiju izpētes institūta veikuši pētījumus, kuru rezultātā parādījusies jauna versija par šī faraona nāvi - viņš miris, jo tam pārgriezta rīkle. Pētot Ramzesa III un viņa dēla - sazvērnieka mūmijas, zinātnieki "izgaismoja" tās no iekšpuses ar datortomogrāfa palīdzību, bet pēc tam detalizēti analizēja ievainojumus un citus ādas bojājumus, kā arī paņēma kaulu paraugus radniecības noteikšanai. Izrādījās, ka Ramzesa III kaklā bijusi griezta, septiņus centimetrus gara brūce, kas sniegusies līdz pat mugurkaula skriemeļiem. Faraona traheja bijusi pārgriezta ar asu priekšmetu, skarot arī visus lielos asinsvadus šajā kakla rajonā. Kā uzskata arheologi, šāds ievainojums nav savienojams ar dzīvību - valdnieka nāve iestājusies jau dažas minūtes pēc uzbrukuma. Turklāt brūces iekšpusē atrasts amulets - Hora acs, kas Ēģiptē tiek uzskatīts par valdnieku varas un veselības simbolu. Šāda amuleta ievietošana brūcē nozīmē, ka tā nav paspējusi sadzīt līdz mumifikācijas procesa sākumam.
Pēc Ramzesa III nāves apstākļu noskaidrošanas zinātnieki sāka pētīt viņa iespējamā slepkavas mirstīgās atliekas. No tā kauliem iegūtais ģenētiskais materiāls tika salīdzināts ar faraona gēniem. Analīze apstiprināja, ka faraons un 18 līdz 20 gadus vecais vīrietis bijuši tēvs un dēls. Nākamais solis bija noskaidrot dēla nāves apstākļus, izanalizējot datortomogrāfa izdarītos uzņēmumus. Tādējādi atklājās daži neparasti viņa apbedīšanas paņēmieni. Pirmkārt, faraona dēla iekšējos orgānus un smadzenes mumificēšanas laikā neizņēma, kas ir pretrunā ar ēģiptiešu apbedīšanas tradīcijām. Jaunā vīrieša ķermenis bijis ietīts kazas ādā - šo dzīvnieku Ēģiptē uzskatīja par "netīru" no valdnieka ģimenes piederīgo apbedīšanas viedokļa. Otrkārt, uz jaunieša kakla bija daudz iespiedumu, bet krūšukurvis - nedabīgi paplašināts. Šīs iezīmes ļāva secināt, ka vīrietis ticis apglabāts dzīvs, vai arī nožņaugts neilgi pirms apbedīšanas.
Apkopojot šos atklājumus, pētnieki secinājuši, ka Ramzess III patiešām nogalināts sazvērestības rezultātā, kuras iniciatori bijuši viena no viņa sievām un viņas dēls. Šie atklājumi palīdzēs eģiptologiem atšifrēt vairākas līdz šim nesaprastas vai nepareizi saprastas frāzes tā sauktajā Turīnas papirusā, kas vēsta par valsts apvērsumu un Teijes un viņas līdzdalībnieku tiesu.

Avoti.
Turīnas papiruss. Dažas frāzes tajā liecina par valsts apvērsumu un Teijes ar līdzdalībniekiem tiesu. 

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).