Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hekelis, Ernsts (1834.-1919.g.)

Ievērojams darvinisma piekritējs.

Dzīvesgājums. Nevaldāmu niknumu baznīcu darboņos izraisīja darvinisms, Č.Dārvinu un viņa piekritējus pasludināja par ķeceriem, bet darvinismu - par velna mācību: "Zinātne darvinisma veidā pacēlusi ieroci pret kristietību: tā ir tās smagākā vaina." Darvinisma piekritēju vajāšana pieņēma tādus apmērus, ka pret vienu no ievērojamākajiem darvinistiem E.Hekeli, pat veica atentātu.

XIX gs. Krievijā vajāja par E.Hekeļa darba "Organismu filoģenēzes vēsture" un "Pasaules mīklas" lasīšanu.

"Kristietības un ar to saistītā mistiskā pasaules uzskata uzplaukums iezīmēja anatomijas, kā arī visu citu dabas zinātņu pagrimuma sākumu. Romas pāvesti, visīstākie šarlatāni pasaules vēsturē, visvairāk centās noturēt cilvēci gara tumsībā un pamatoti uzskatīja cilvēka organisma izzināšanu par bīstamu līdzekli mūsu patiesās dabas noskaidrošanā."

"Indusu un ēģiptiešu reliģijā, grieķu un romiešu mitoloģijā, talmudā, kā arī korānā, Vecajā, kā arī Jaunajā derībā - dievi domā, runā un rīkojas gluži tāpat kā cilvēki, bet atklāsmes, kurās tie vēlas mums atklāt esamības noslēpumus, tumšās pasaules mīklas, ir tikai cilvēka fantāzijas radītas. Patiesība, ko tur atrod ticīgais, ir cilvēka izgudrojums, bet "bērnišķīgā ticība" šīm bezjēdzīgajām atklāsmēm ir māņticība."

"Visdrūmākais pāvestu kundzības laikmets bija viduslaiki, tie nozīmēja nāvi jebkurai brīvai intelektuālai darbībai, jebkuras patiesas zinātnes pagrimumu, jebkuras tīras morāles bojā eju."

Saites.
Dārvinisms.