Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Igors (912.-945.g.)

Novgorodas kņazs no apmēram 922. līdz 941.gadam, Kijevas lielkņazs no 913. līdz 945.gadam, Krievu Rūriku kņazu dinastijas pamatlicējs.

Vārds. Īstā vārdā Īlavs Rērihsens, Ingvar, Inge.
Krieviski - Игорь Рюрикович.
 
Radniecība. Tēvs - pusmītiskais dinastijas aizsācējs Rūriks.
Sieva - kņaziene Olga.
Dēls - Svjatoslavs, dzimis 942.gadā.

Dzīvesgājums. Iekšējā un ārējā politikā bija Oļega Viedā politikas turpinātājs. Stiprināja valstiskumu austrumslāvu vidū, nostiprināja Kijevas kņaza varu slāvos starp Dņestru un Donavu.
Dzimis 876.gadā Siverskā (Новгород-Северский, tagad neliela pilsētiņa Ukrainā, Harkovas apgabalā).

Bērnība. Kad 879.gadā mira Rūriks (saskaņā ar "Pagājušo gadu hroniku," XII gs.), viņš varu nodeva savam radiniekam Oļegam un Oļega aizbildniecībā atstāja savu mazgadīgo dēlu Igoru.
Kad 882.gadā Oļegs devās karagājienā pret Kijevu (tolaik tur valdīja vīkingi Akolds un Dīrs), tad viņš ar viltību izmānīja Kijevas kņazus no pilsētas un poavēlēja tos nogalināt Igora vārdā, kuru hronika dēvēja par vēl zīdaini: "Ne kņazi jūs un ne kņazu dzimuma, bet es esmu kņazu dzimuma. Bet tas ir Rūrika dēls" (Не князья вы и не княжеского рода, но я княжеского рода. А это сын Рюрика.). Tomēr 911.gada krievu-bizantiešu līgumā Oļegs nosaukts par "krievu lielkņazu," tātad dokumentālā avotā viņš uzskatīts nevis par reģentu Igora mazgadības laikā, bet gan par pilnvērtīgu ķēniņu.

Pirms kāpšanas tronī. 903.gadā Igoram no Pleskavas atveda līgavu Olgu, ko viņš apprecējis. Tomēr, ņemot vērā, ka Igora un Olgas dēls Svjatoslavs dzimis 942.gadā, šāds laulību gads ir stipri apšaubāms.
Kad 907.gadā Oļegs devās karagājienā uz Cargradu (Konstantinopoli), viņš Igoru atstāja Kijevā par vietvaldi.

Kāpšana tronī. Kāpa tronī ap 912.gadu pēc kņaza Oļega nāves - Oļega nāves gads un Igora troni kāpšanas gads ir aptuvens.

Ārpolitika. Igors ar savu karadraudzi devās 2 pārgājienos uz Aizkaukāzu - 913. un 943.gados, par to esot ziņas arābu un žīdu vēsturiskajos avotos, bet krievu hronikās ne vārda. Iespējams tādēļ, ka karagāienos devās krievu varjagi, kas dzīvoja Hazāru kaganāta teritorijā.

Drevļanu sacelšanās (913.-914.g.). Igors 914.gadā apspieda sudāvus (drevļanus) un uzlika lielākas nodevas nekā to bija pirms viņa darījis Oļegs.

Satiksme ar pečeņegiem. 915.gadā, virzoties palīgos Bizantijai cīņā pret bulgāriem, Krievzemē pirmais no krievu kņaziem satikās ar pečeņegiem, piespieda (vai pierunāja?) tos noslēgt pamieru uz 5 gadiem. 915.gadā Igors ar tiem sarunāja, pečeņegi aizgāja uz rieteņiem, taču 920.gadā pats pret tiem devās karagājienā.

1.karagājiens uz Konstantinopoli (941.g.). Nākamās ziņa hronikās par Igoru pēc satikšanās ar pečeņegiem parādās sakarā ar karagājieniem uz Cargradu (Konstantinopoli) 941.-944.gados. No šī brīža hronikas ziņas par Igoru pirmo reizi parādās bizantiešu un rietumeiropiešu rakstu avotos - tādejādi viņš kļuva par pirmoi krievu kņazu, kas nosaukts vārdā nekrievu avotos.
941.gada karagājiens apstātīts senkrievu hronikās, kas zināmas pēc Amartola Turpinātāja (Продолжатель Амартол) tulkojumiem, tām ir arī tādu tautas nostāstu pazīmes, kas tikko saglabājušies līdz hroniku uzrakstīšanai. Teofāns Turpinātājs (Продолжатель Феофан) tā apraksta karagājienu: " "Četrpadsmitā indikta [941.gada] 11.jūnijā desmit tūkstošos laivu rusi atkuģoja uz Konstantinopoli..." Kremonas Liutprands (Itālijas karaļa Berengāra II sūtnis Bizantijā) 949.gadā atzīmē vairāk kā 1000 "rusu karaļa Ingera" kuģu. Tomēr krieviem pasākums beidzās neveiksmīgi, jo milzīgā burulaivu flote jūras kaujā tika sadedzināta ar grieķu uguni. Pēc sirojumiem pa bizantiešu zemēm un virknes sakāvju Igors atgriezās mājās 941.gada septembrī. Krievu hronists pierakstījis dzīvi palikušo karotāju teikto: "It kā debesu zibens būtu bijis grieķiem, un palaižot to, sadedzināja mūs; tādēļ tie pievārēja mūs" (Будто молнию небесную имеют у себя греки и, пуская её, пожгли нас; оттого и не одолели их). Tomēr rusi bija atstājuši iespaidu uz bizantiešiem - Igora vārds bija vienīgais no krievu vārdiem, kas nonāca bizantiešu X gadsimta vārdnīcā "Suda."

942.gadā kņaziene Olga dzemdēja dēlu Svjatoslavu.

2.karagājiens uz Konstantinopoli (944.g.). 944.gada hronikā (vēsturnieki uzskata, ka tas ir pierādīts 943.gads) vēstīts, ka Igors savācis jaunu karaspēku no varjagiem, rusiem (Igora ciltsbrāļiem), slāviem (poļani, Ilmeņa slovēņi, kriviči un tibērieši), kā arī pečeņegiem. Savākto karaspēku viņš virzījis uz Konstantinopoli - kavalēriju pa sauszemi, bet lielāko daļu karaspēka pārvietoja pa jūru. laikus brīdinātais Bizantijas imperators Romāns I Lakapīns pretī izsūtīja sūtņus ar dārgām dāvanām, Igors ar kavalēriju tobrīd bija sasniedzis jau Donavu. Vienlaicīgi imperators izsūtīja dāvanas arī pečeņegiem. Igors apspriedās ar karadraudzi, apmierinājās ar iegūto un pagrieza atpakaļ.
Teofāna Turpinātājs ziņo par līdzīgu gadījumu arī 943.gada aprīlī, taču toreiz uzbrucēji hronikā nosaukti par "turkiem" (tā parasti bizantieši sauca ungārus, bet reizēm plašāk attiecināja uz visām klejotājtautām no ziemeļiem - varētu būt domāti arī pečeņegi). Aprīli Konstantīns Purpurādzimušais (Константин Багрянородный) minēja sakarā ar rusu navigācijas sākumu. 
Nākamajā 944.gadā Igors ar Bizantiju noslēdza militāri-tirdzniecisko līgumu ar Bizantiju. tajā minēti Igora brālēnu, viņa sievas Olgas un dēla Svjatoslava vārdi. Hronists, aprakstot līguma apstiprināšanu Kijevā, nosaucis arī baznīcu, kurā zvērējuši varjagi kristieši. 

Toties veiksmīgs bija 944.gada karagājiens, kad bizantieši bija spiesti Igoram piedāvāt izpirkumu. Tāpat starp slāviem un bizantiešiem 944. vai 945.gadā tika noslēgts miera līgums.

Jaunu cietokšņu rašanās. Koenugarda (Kijeva) kļuva par apvienoto kņazistu galvaspilsētu.

Nāve. 945.gada rudenī Igors devās pie sudāviem (drevļaniem) pēc mesliem, jo viņu spoieda karadraudze, kas nebija apmierināta ar iztikšanu. Sudāvi (drevļani) nebija uzskaitīti tajā karaspēkā, kas bija ticis bizantiešu sagrauts un varbūt tieši tādēļ Igors nolēma uzlabot savu materiālo stāvokli uz sudāvu (drevļanu) rēķina. Igors patvaļīgi palielināja iepriekšējo gadu meslus, tos ievācot viņa karakalpi bija vardarbīgi pret iedzīvotājiem.
saraustīja Īlavu Rērihsenu (Igoru) gabalos 945.gadā, kad tas no viņiem mēģināja ievākt papildus nodokļus.

На пути домой Игорь принял неожиданное решение:


Поразмыслив, сказал своей дружине: "Идите с данью домой, а я возвращусь и похожу ещё". И отпустил дружину свою домой, а сам с малой частью дружины вернулся, желая большего богатства. Древляне же, услышав, что идет снова, держали совет с князем своим Малом: "Если повадится волк к овцам, то вынесет все стадо, пока не убьют его; так и этот: если не убьем его, то всех нас погубит" и древляне, выйдя из города Искоростеня, убили Игоря и дружинников его, так как было их мало. И погребен был Игорь, и есть могила его у Искоростеня в Деревской земле и до сего времени.

Князь Игорь собирает дань с древлян в 945 году.

Спустя 25 лет в письме Святославу византийский император Иоанн Цимисхий напомнил о судьбе князя Игоря, именуя его Ингером. В изложении Льва Диакона император сообщал о том, что Игорь отправился в поход на неких германцев, был захвачен ими в плен, привязан к верхушкам деревьев и разорван надвое.

По преданию, изложенному в летописи, вдова Игоря, княгиня Ольга, жестоко отомстила древлянам. Она хитростью уничтожила их старейшин, перебила много простого народа, сожгла Искоростень и возложила на них тяжёлую дань. Княгиня Ольга при поддержке дружины и бояр Игоря стала править Русью, пока подрастал маленький Святослав, сын Игоря.

В раннем памятнике древнерусской словесности, "Слове о законе и благодати" митрополита Илариона Киевского (до 1050 г.), генеалогия русских князей прослеживается до Игоря. Всего спустя около 100 лет после гибели Игоря Иларион назвал его "древним Игорем". Игоря в ряду других прославленных князей поминает автор "Задонщины", поэтического творения конца XIV века:


Той бо вещий Боян, воскладая свои златыя персты на живыя струны, пояше славу русскыим князем: первому князю Рюрику, Игорю Рюриковичу и Святославу Ярославичу, Ярославу Володимеровичу...

Историография

Игорь берёт дань от древлян.

Так называемая Иоакимовская летопись, достоверность которой ставится историками под сомнение, сообщает дополнительные сведения о Игоре. Матерью его была Ефанда, урманская (норманская) княжна и любимая жена Рюрика, получившая в приданое город Ижора. По мнению В. Н. Татищева, имя Ингорь, происходит от финского (ижорского) имени Ингер. Когда Игорь возмужал, князь Олег привёл ему жену из Изборска, из знатного рода Гостомысла. Девушку звали Прекраса, но Олег переименовал её в Ольгу. Впоследствии у Игоря были и другие жёны, но Ольгу он чтил более прочих. У Игоря, кроме Святослава, был ещё сын Глеб, которого Святослав казнил за христианские убеждения. В остальном Иоакимовская летопись следует за "Повестью временных лет". Татищев также приводит даты рождения Игоря из различных списков: 875 в Раскольничьем, 861 в Нижегородском, 865 в Оренбургском.

В начале (913/914) и конце (943/944) правления Игоря русы совершили крупные морские походы в Каспийском регионе, о которых древнерусские летописи умалчивают. Хронологически возможно, что поход в 913/914 гг. повлиял на приход Игоря к власти, так как все его участники, согласно арабским авторам, были перебиты на Волге. По хазарским свидетельствам, поход Игоря на Византию был связан с походом на Каспий в 943 - 945 гг., в котором, согласно хазарскому и арабскому источникам, не связанным друг с другом, предводитель русов погиб. Хазарский источник сообщает о гибели именно "царя русов", именуя его X-л-гу, что делает заманчивым его отождествление с Вещим Олегом.


Смерть Игоря.

Византийское сообщение Льва Диакона о гибели Игоря от рук германцев лишь увеличивает неопределённость. Возможно, информатор Льва Диакона неправильно понял на слух незнакомый этноним "древляне" как более знакомый "германе".

Византийский император Константин Багрянородный в сочинении "Об управлении империей", написанном в 949 году, заметил: "Моноксилы являются одни из Немогарда, в котором сидел Сфендослав, сын Ингора, архонта Росии..." Буквально эта фраза подразумевает то, что к 949 году Игорь был ещё жив, так как по сочинению росы ежегодно по торговым делам приходили в Византию, и Константинополь был осведомлён о положении на Руси.

По сведениям, изложенным польским историком XVIII века Яном Стржедовским, в 949 году Игорь заключил союз с Олегом Моравским против Венгрии, но умер в том же году.

Историки, изучающие деяния Игоря по древнерусским летописям, отмечают нестыковки и натяжки в его биографии, что даёт повод к различным реконструкциям его правления.

 

Saites.
Kijevas kņazi (912.-1321.g.).