Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Irkutskas apgabals

Иркутская область.

Iedzīvotāji. Burjati - Ustjordinskas Burjatu autonomajā apgabalā.

Vēsture. 
Krievijas Pilsoņu kara laikā (1918.-1922.g.). Divas nedēļas pēc varas nodošanas čehi admirāli Kolčaku kopā ar zeltu nodeva eseru-meņševiku vadītajam Politcentram (Политцентр) Irkutskā. Vēl pēc dažām dienām varu Irkutskā sagrāba lielinieki.
Kolčaka konflikts ar čehiem un ārvalstu misijām radās, kad admirālis ne reizi vien paziņoja, ka zelta rezerve un visas čehu sagrābtās materiālās vērtības ir Krievijas īpašums. Bez tam čehu komandieri bija nobažījušies par drošu evakuāciju no Krievijas un ceļu uz Vladivostoku čehi vienkārši pirka.
Uzzinājis, ka Kolčaks atrodas gūstā pie lieliniekiem, uz Irkutsku steigšus devās ģenerālis Vladimirs Kapels (Владимир Каппель). Tomēr tas neizdevās nelaimes gadījuma dēļ, jo, ceļotiespāri Kanas upei, ģenerālis ielūza ledū,pēc tam saslima un nomira. Vienības komandēšana pārgāja čehu ģenerālim Sergejam Voicehovskim (Сергей Войцеховский), kas arī mēģināja izlauzties līdz Irkutskai. Viņa vienība, kurā nebija vairāk par 5000 vīru, ar kaujām veica 200 km maršrutu. 1920.gada februāra sākumā Voicehovska vienība bija jau tikai 7 km attālumā no Irkutskas, kur izvirzīja lieliniekiem ultimātu par Kolčaka un arī visu pārējo gūstekņu atbrīvošanu, kā arī naudas kompensācijas izmaksu. Noteikumus izpildīt lielinieki atteicās. Tad Voicehovskis pavēlēja gatavoties pilsētas ieņemšanai. Tad pienāca ziņa no Irkutskas apkaimē esošā čehu korpusa komandieriem, kas paziņoja, ka uzbrukuma gadījumā tie nostāsies lielinieku pusē. Kolčaka un viņa valdības locekļu liktenis čehus neinteresēja.
Tā Voicehovskis bija spiests atteikties no saviem plāniem. Bez tam tapa arī zināms, ka komunisti nošāvuši Kolčaku jau brīdī, kad viņa vienība pietuvojusies Irkutskai.
1951.gadā vienā no Gulaga nometnēm Taišetas pilsētas apkaimē Irkutskas apgabalā mira čehu ģenerālis Sergejs Voicehovskis.

Aplūkojamie objekti.
      Ižimejas kalns. (Гора Ижимей).
      Šamaņu klints. (Скала Шаманка) Burhana. Leģendāra zināma vieta, kurai folklora pieraksta vēlēšanu izpildi.
      Vitimas epicentri. (Витимские эпицентры) Šeit novēro dīvainas gaismas parādības.
      Taišetas AZ. (Тайшетская аномальная зона) Šeit novēro lodveida zibeņus, NLO un hronoanomālijas. 
      Bodaibinas meteorīts. (Метеорит Бодайбинский) Ufologi izsaka aizdomas par NLO avāriju.

Bratska. Osta Bratskas ūdenskrātuves krastā. Iedzīvotāji - 43 000 91959.g.), 222 000 (1981.g.). Dibināta 1955.gadā līdz ar Bratskas HES būvi. teātris.

      Buretas apmetne. Vēlā paleolīta apmetne.

Saites.
Krievija.
Sibīrija.