Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ibogas kults

Bwiti cult.
Afrikāņu kultos Gabonā, Kamerūnā un Zairā eksistē ārkārtīgi seni senču kulti, kuros izmanto narkotisku līdzekli - ibogas (Tabernanthe iboga) sakni. Apgaismotie tajos uzskata, ka eksistē cita realitāte, kurā var tikties ar mirušo dvēselēm.

Leģenda par eboku. Par to kā vietējie šamaņi apguvusi šo ceļošanas mākslu, stāstīts kādā afrikāņu mīta par slepenās bviti biedrības tapšanu: „Zeims ije Mebege [pēdējais no dieviem-radītājiem] iedeva mums eboku. Reiz... viņš pamanīja... pigmeju Bitamu, kas vāca augļus augstu Atanga kokā. Un viņš padarīja tā, ka tas nokrita. Pigmejs nomira, un Zeims pārnesa tā garu pie sevis. Zeims nogrieza muskuļus un kāju mazos pirkstiņus no pigmeja ķermeņa, bet pēc tam iestādīja tos dažādās vietās mežā. Un šais vietās izauga ebokas krūmi.”
Pigmeja sievu sauca par Atangu. Padzirdējusi, ka tās vīrs miris, viņa devās tā ķermeņa meklējumos. Galu gala pēc daudziem piedzīvojumiem, Atanga nonāca pie alas pašā meža biezoknī. Un alā viņa atrada cilvēka kaulu čupiņu.
„Ieejot iekšā, viņa piepeši sadzirdēja balsi – ļoti līdzīgu sava vīra balsij, - kas painteresējās, kas viņa ir, no kurienes nākusi un ar ko gribētu parunāt. Balss viņai deva padomu palūkoties uz to vietu, kas atradās pa kreisi no alas ieejas. Tur auga eboka. Balss pavēlēja sievietei ēst auga saknes... Viņa tā arī izdarīja, pēc kā sajutās pagalam nogurusi... Un tad balss teica tai, lai tā pagriežas. Kauli, kas gulēja alā, bija kaut kur pazuduši, bet to vieta stāvēja Atangas vīrs un citi mirušie radinieki. Tie runājas ar viņu un deva tai [jaunu] vārdu – Disumba. No tiem viņa uzzināja, ka uzgājusi augu, kas ļauj cilvēkiem redzēt mirušos. Tas tad nu arī bija pirmo bviti apgaismojums. Lūk, kādā veida ļaudis guva iespēju tikties ar mirušajiem un izprasīt viņiem padoma.”

Iekļūšana citā realitātē. To nevar sajust ar parastam mūsu maņām parastos apstākļos. Toties daudzu kultu šamaņi apgalvo, ka viņi zina kā tajā iekļūt un atgriezties no turienes sveikam un veselam. Āfrikā ieiešanu cita realitātē veic ar indīga auga palīdzību, kuru tur pazīst ar nosaukumu – iboga vai eboka.

Tagad. Tagad miljoniem Zairas, Kamerūnas un Gabonas iedzīvotāju ir neuzņēmīgi pret kristiešu un musulmaņu misionāru pūlēm pievērst savām reliģijām. Šie cilvēki ir uzticīgi savam bviti kultam.
Ibogas miza un ibogēna hidrohlorīds ir atzīti par narkotiskām vielām ASV – iekļauti 1.sarakstā kopā ar LSD, kokaīnu un heroīnu, un kā tādi aizliegti. Tikām Lielbritānijā un veselā virknē citu Eiropas valstu to var brīvi iegādāties īpašās botāniskās noliktavās. Speciālisti to mēdz izmantot terapeitiskos nolūkos.

Tabernanthe iboga. Iboga pieder Oeleandru dzimtai (Apocynacea) saimei. Halucinogēnā vieta atrodas auga saknes mizā. Miza satur vairāk kā duci neparastu vielu, kas pieder pie indālu alkaloīdiem. Viens no tiem ir ibogēns – spēcīgs halucinogēns, kas tieši arī vainojams vīzijās.

Ibogas iedarbība. Afrikāņu burvji ibogu uzskata par dziedinošu. Tā savu efektu nodrošina sasaistē ar garu pasauli.
Parastā ibogas iedarbība ir tāda, ka redz mirušos, pat vairākas paaudzes iepriekš. Tie kļūst par gidiem garu pasaulē. Tomēr, lai iegūtu gaišredzības spēju, nepieciešams burtiski saindēties ar ibogu. Tamdēļ vienmēr pastāv pārdozēšanas briesmas.
Pēc ibogas rituāla iziešanas cilvēki spēj pārvarēt iepriekš mākušās drūmās domas, atgūt dzīvesprieku un spēkus, arī fiziskus.

Saites.
Narkotiskie kulti.