Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jāzeps

Bībeliskais ciltstēvs.

Radniecība. Ābrama mazmazdēls, Īzaka mazdēls un Jēkaba dēls.
Māte – Rebeka.
Vienīgais īstais brālis ir Benjamiņš, jo pārējie 10 Jēkaba dēli ir no citām mātēm, tātad pusbrāļi.
Sieva Asenēfa – Iliopoles priestera Potifera meita.

Dzīvesgājums. Viņa brāļi (veseli 11!) pārdeva to verdzībā uz Ēģipti par 20 sudraba šekeļiem, jo tēvs pret viņu izturējās kā pret mīļāko no dēliem. Tā izpildījās pareģojums, ka Ābrama pēcnācēji dzīvos svešā zemē.
Faraons Jāzepu paaugstināja no verga par Ēģiptes pirmo ministru. Jāzepam tika dots uzdevums pa septiņiem leknajiem gadiem sagatavot Ēģipti septiņiem bada gadiem. Viņš to atrisināja tādējādi, ka dabiskajā Faijūmas ielejā uzkrāja Nīlas ūdeni. Kanāls, kas saista ezeru ar upi, vēl šodien tiek saukts par Jāzepa kanālu.
Veica grandiozu spekulāciju ar ēģiptiešu labību, aplaupot visus ēģiptiešus un visus tos ievedis parādu jūgā.
Kad Palestīnā sākās bads, Jēkabs sūtīja 10 dēlus – Jāzepa pusbrāļus uz Ēģipti pēc graudiem. Pēc dažām dramatiskām tikšanās reizēm ar premjeru, tie saprata, ka tas ir viņu pārdotais Jāzeps. Jāzeps paziņoja, ka bads turpināsies vēl 5 gadus, tādēl viņš pusbrāļiem ieteica paņemt arī tēvu Jēkabu un brāli Benjamiņu, kā arī visus ļaudis un lopus, un nākt dzīvot uz Ēģipti. Tas bijis ap 1833.g.pmē.

Jāzeps Korānā. Arī Korānā ir nostāsti par Jāzepu, te viņš saukts par Jusufu. Korānā uzņemtās bībeliskas leģendas reizēm tiek uzdotas par jaunām, kas agrāk cilvēkiem nebījušas pazīstamas un tā tas ir arī ar leģendu par Jāzepu un viņa brāļiem. Piemēram, versija par Jusufu, viņa tēvu un brāļiem izklāstīta 12.sūrā ar nosaukumu "Jusufs" - te leģenda nosaukta par "labāko no stāstiem, ko mēs [Dievs] atklājuši šinī Korānā" (12.sūra, 3.ajats) un arī par "vienu no nepazīstamiem nostāstiem" (12.sūra, 103 ajats).
Savukārt islāma senā virziena piekritēji haridžīti neatzīst 12.sūru "Jusufs" un to atmet dēļ tā, ka tai ir mīlestības raksturs.

Avoti.
Pirmās Mozus grāmatas pēdējos pantos mēs lasām, ka Jāzeps lūdz tuviniekus aizvest viņa pīšļus atpakaļ uz Kanaānu. Jozuas grāmatā (24:32) arī teikts, ka miesas tiešām nogādātas Palestīnā un apglabātas Sihemā. Vairākus gadsimtus Sihemā bija kāds kaps, kuru godāja par Jāzepa kapu. Pirms dažiem gadiem šo kapu atvēra. Tajā atrada ķermeni, kas bija mumificēts pēc ēģiptiešu paražām. Starp dažādiem priekšmetiem kapā atradās arī zobens, kādus mēdza nēsāt ēģiptiešu valdības pārstāvji.  

Aplūkojamie objekti.
      Jusufa kanāls. Faijūmas oāze, Ēģipte.

Saites.
Vecās derības pravieši.