Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Junantuniča

Xunantunich.
Maiju senpilsēta mūsdienu Belīzas teritorijā.

Pilsētas nosaukums. Junantuniča, maiju valodā nozīmē “akmens sieviete,” taču tas, tāpat kā vārdi daudzām citām vēsturiskām maiju vietām, ir dots mūsdienās. Nav zināms kādā vārdā pilsētu dēvēja paši senie maiji. Apkārtnes iedzīvotāji zina stāstīt leģendu par spoku sievieti, kura ar kvēlojoši sarkanām acīm, tērpusies baltās drānās, parādās lielās piramīdas Elkastiljas, priekšā, paceļas pa kāpnēm līdz nozūd celtnes sienās. Tāpēc arī senpilsētas drupas nodēvētas par Junantuniču - “Akmens sievieti.”

Atrašanās vieta. Belizas rieteņu daļā, 135 km uz DR no Belizas pilsētas Mopanas upes krastā. Nokļūt tur var no Gvatemalas ar koka prāmi pārceļoties uz Belizas upes ziemeļu krastu. No turienes bedrains un līkumains ceļš cauri neskartai selvai ved uz senpilsētas drupām. Ceļošana šeit ir riskanta, jo bieži ir Gvatemalas laupītāju uzbrukumi.

Vēsture. Klasiskā perioda beigās un postklasiskajā periodā pilsēta bija nozīmīgs ceremoniāls centrs.
Arheoloģiskais materiāls liecina, ka Junantuniča bija apdzīvota jau pirmklasiskā perioda keramikas fāzē (ap 1000.g.pmē.). Tomēr vietai nebija lielas nozīmes līdz pat mūsu ēras VII gs., kad t.s. Samala fāzē 600-670.g., pilsēta sāka paplašināties. Izveidojoties politiskai savienībai ar Naranjas pilsētvalsti Hat Chak fāzē 670.-750.g., Junantuničā sākās ievērojama izaugsme, uzplauka arhitektūra. Taču ap 750.gadu pagaidām nenoskaidrotu vardarbīgu notikumu rezultātā pilsēta tika pamesta.

Atklāšana un izpēte. Drupas ir daļēji izpētītas.

Aplūkojamie objekti.
Pils. El Kastiljo. 42 m augsta piramidāla būve, otrā augstākā senceltne Belizā. Tā austrumu sienā atrodas tā sauktā „astronauta seja,” jo tajā var redzēt gan ķiveri, gan mikrofonu pie mutes. Zinātnieki šo seju sauc par „Saules dieva masku.” Ģipša bareljefos tēlotas Saule, Mēness un Venēra. Apkārt tai atrodas maiju virspriestera ģimenes locekļu mājas.
Bumbasspēles laukums.

Atradumi.
Dažas stēlas. Klasiskā laikmeta. 
Junantuničas astronauts.

Raksti.
Belizā atrastas lielas maiju valdnieka kapenes ar hieroglifu paneļiem, kas sniedz jaunas ziņas par "Čūskas dinastiju."

Saites.
Maiju kultūras centri.
Belīza.