Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Keplers, Johans (1571.–1630.g.)

Johannes Kepler.
Vācu astronoms un matemātiķis, debesu mehānikas likumu formulētājs.

Raksturojums. Tiho Brāges skolnieks.

Darbība. Turpināja un attīstīja Nikolaja Kopernika sistēmu. Noformulēja planētu kustības principu trīs pamatlikumus, turpmāk sauktus viņa vārdā – Keplera debesu mehānikas likumi. Izprātoja ka debesu ķermeņi nekustas pa apli, bet gan pa elipsi. Pats atzina, ka tos noformulējot viņš tikai „zaga ēģiptiešu zelta traukus” ar to domājot Senās Ēģiptes slepeno zinību izmantošanu.
Uzskatīja, ka planētas gandrīz it visā līdzinās viena otrai. Prātoja vai uz citām planētām ir dzīvība.
Viņa uzskatus ietekmējis sengrieķu filozofs Prokls. Mūsdienu vēsturnieki vīpsnā par viņa par viņa domāšanas metodiku.

Keplers - Kristus dzimšanas datuma noteicējs. Keplers 1603.gadā izvirzīja teoriju, ka tieši lielā konjunkcija ir Bībelē pieminētā Bētlemes zvaigzne, kas bijusi redzama debesīs Kristus dzimšanas brīdī. Pēc viņa vēlākajām aplēsēm izriet, ka tad kristus ir dzimis 7.g.pmē. (koriģējot - 6.g.pmē.). Tā kā keplera noteiktais Jēzus dzimšanas datums nesakrita ar oficiālo laika skaitīšanas sistēmu, viņa teorija izpelnījās pretrunīgu vērtējumu. Arī daudzi vēsturnieki, kas pētījuši Jauno derību un mēģinājuši to salāgot ar vēsturisko hronoloģiju, secinājuši, ka Kristus nācis pasaulē vairākus gadus pirms ēru mijas. protams, pilnīgas vienprātības nav.

Keplera variācija par teleskopu. J.Keplers bija nākamais pēc Galileja, kas būtiski uzlaboja teleskous. Viņa piedāvātais uzlabojums bija izmantot tikai divas izliektas lēcas, kas gan rādītu otrādi apgrieztu attēlu. Keplers uzskatīja, ka šis uzlabojums nodrošinātu plašāku redzes lauku un detalizētāku palielinājumu. Par spīti Keplera pārliecībai, sākotnēji viņa viedoklis netika atzīts par labu esam. Tas mainījās brīdī, kad vācu matemātiķis publiskoja saules plankumu pētījumus. Tajos atspoguļotie attēli bija skaidri un gaiši redzami, pateicoties Keplera divu izliekto lēcu teleskopam.

Nezināmais Keplers. Aizrāvās ar pitagoriešu mistisko mācību.

Darbi.
Fantastisks stāsts par lidojumu uz Mēnesi.
„De Stella Nova.”
„De Vero Ano.”
„Pasaules harmonija."

"Ja reiz noticēts brīnumiem, tad vairs nevar būt ne runas par zinātnisku izskaidrojumu."

Nospiedums civilizācijā.
Viņa vārdā nosaukti Keplera debesu mehānikas likumi.
Viņa vārdā nosaukts NASA Keplera projekts un tā sastāvā esošais Keplera teleskops, kas atklājis milzīgi daudz citplanētu.

Saites.
Astronomija un astronomi.