Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kordova

Pilsēta Spānijā.

Vēsture. Omeijādu laikā ap X gs. vidu Kordovas iedzīvotāju skaits sasniedza 700 000 un tā pēc Konstantinopoles bija otra lielākā pilsēta Eiropā. Tā bija patiesi kosmopolītiska, kristieši un žīdi dzīvoja savos kvartālos. Pilsētas tirgi bija pilni ar tirgoņiem un amatniekiem no Itālijas, Anglijas, Ziemeļāfrikas, Levantas un pat Skandināvijas. 
Šai laikā pilsēta kļuva arī par starptautisku zinātņu centru, te bija arī abasīdu un fatimīdu zinātnieki. Tie pētīja un tulkoja sengrieķu, žīdu un indiešu rokrakstus. 
Pēc Tolēdas ieņemšanas 1085.gadā Alfonso VI apsolīja atbalstu musulmaņu un žīdu zinātniekiem, no kuriem daudzi arī palika pilsētā. Tolēda ieņēma Kordovas vietu kā apgaismības centrs.
1236.gada 26.jūnijā Andalūzijas galvenā pilsēta Kordova pavisam nonāca kristiešu rokās Kastīlijas un Leonas karaļa Ferdinanda III karaspēka uzbrukuma rezultātā. Tai pat dienā Lielā mošeja tika iesvētīta kā kristiešu lūgšanu nams.

Aplūkojamie objekti.
Lielā mošeja. Mezquita. VIII un IX gs. Savulaik šī mošeja simbolizēja islāma varenību Ibērijas pussalā. Greznās marmora kolonnas it kā pazūd milzīgās zāles puskrēslā; zālē vairāk nekā 600 kolonnas. Tās savā starpā saista pakavveida arkas. Sienas bagātīgi izgreznotas ornamentiem – griezumiem un mozaīkām.

Katedrāle.
Žīdu kvartāls.
Corredera tirgus.


Saites.
Kordovas kalifāts.
Spānija.