Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kosmiskie atkritumi

Vairāku tūkstošu kilometru augstumā ap Zemi izveidojies milzīgs cilvēku radītu objektu un atlūzu daudzums, kas palielinās un nākotnē ir potenciālu bīstams cilvēcei.

Visā kosmosa izpētes vēsturē cilvēki veikuši vairāk kā 135 kosmiskos lidojumus. Katrs no šiem lidojumiem radīja milzīgu atkritumu daudzumu, kas tagad riņķo pa orbītu ap mūsu planētu. Daļa atkritumu ir dabiskas izcelsmes - iežu atlūzas, bet pārējie ir cilvēka radītie - atvienojušās raķešu pakāpes un vairāk kā 2271 ZMP. Saskaņā ar aprēķiniem orbītā ap zemi atrodas 370 000 kosmisko atkritumu elementi. To riņķošanas ātrums ir 22 000 m/st., tamdēļ tie ir visai bīstami kosmosa kuģiem, kas ieiet Zemes orbītā.

Atkritumu rašanās. Kopš 1957.gada, kad kosmosā palaida pirmo MZP Sputņik, kosmosā nonākuši tūkstošiem citu pavadoņu. Vairums no tiem pēc funkcionēšanas izbeigšanas nenokrīt un nesadeg atmosfērā, bet gan turpina riņķot. Tādejādi ap Zemi izveidojusies bīstama josla ar lidojošiem objektiem un to atlūzām. Vispiesārņotākie apgabali ir tuvāk polārajā orbītām 600-1200 km augstumā.
No Zemes ir izsekoti ap 17 000 cilvēku radītu objektu, no kuriem tikai tūkstotis (t.i. tikai 7%!) ir funkcionējoši MZP. Apmēram 23 000 atlūzu izmēri pārsniedz 10 cm, simtiem tūkstošu atlūzu ir mazākas. 

Atkritumu daudzums un izmēri. Lielāko daļu kosmisko atkritumu veido maza izmēra objekti - NASA saskaitījusi, ka ap 500 000 atkritumu ir izmēros no 1,3-2,6 cm. Tikām vismaz milimetru lielu daļiņu daudzums varētu būt skaitāms simtos miljonu.

Atsavināmās teritorijas - tā sauc teritorijas, kurās plānoti kritīs balistisko un kosmisko raķesu izstrādātās pakāpes.

Bīstamība. Kosmiskie atkritumi pārvietojas ar visai lielu ātrumu, ietriecoties var bojāt MZP sakaru iekārtas.Katra atlūza pārvietojas ar vidējo ātrumu 25 000 km/st. Nefunkcionējošu raķešu daļās esošā degviela var izraisīt sprādzienus. Katru gadu notiek ap 250 sprādzieniem un sadursmēm.

Risinājums. Tie ir dažādi paņēmieni, kas samazinātu atkritumu riņķošanas ātrumu vai mainīt to kursu, tādejādi ievadot zemākā orbītā un stimulējot tos krist uz Zemi un sadegšanu atmosfērā - uzmest tīklu, pievienot jaudas bloku ar robota roku, bombardēt ar jonu lielgabalu vai pievienot "saules buru" un bremzēt objektu.

Saites.
Zeme.