Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kalnu kristāls

No grieķu κρύσταλλος — "ledus."
Ķīmiskā formula - SiO2

Par kalnu kristālu tiek saukti viendabīgi, caurspīdīgi, liela izmēra, sešskaldņu kvarca monokristāli ar anizotropisku atomāro struktūru (materiāla kristāliskais režģis nav simetrisks un tādas īpašības kā cietība, izturība, elektro un siltum vadāmība, u.c. dažādos virzienos ir atšķirīga). Visbiežāk kalnu kristālus atrod t.s. alpu tipa hidrotermālajās dzīslās, kā arī pegmatītu dzīslās izveidojušās “kabatās”, kur tie auguši miljoniem gadu ilgā laikā. Savu fizikālo īpašību dēļ, galvenokārt cietības un skaldnības praktiskas neesamības dēļ kalnu kristāla apstrāde ir sarežģīta un līdz pat industriālajam laikmetam no tā izgatavoti priekšmeti bija reti sastopami, tikuši augstu vērtēti un kalpojuši kā bagātības un statusa apliecinājums.

Vēsture. Senie grieķi uzskatīja, ka kalnu kristāls veidojas no ilgstoši lielā aukstumā dziļi kalnu iekšienē sasaluša ledus, kas kļūst tik ciets, ka vairs neatkūst pat nonākot siltumā. naturālists Plīnijs Vecākais tā arī rakstīja: "Noteeikti tas ir ledus paveids." Šis priekšstats saglabājās līdz pat XVIII gs., kad sāka veidoties modernā mineraloģijas zinātne.
Viduslaikos kalnu kristālu lodes izmantoja tā saucamajā skraingā. Kristāls var izaugt līdz lieliem izmēriem un tad no tā tika izslīpētas sferas un ovāli.

Raksti.
Megalītiskās Spānijas kristāla ieroči.

Saites.
Silīcijs.
Kristāla galvaskausi.
Kristāla lodes.