Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lasa

Atrašanās vieta. Tibeta, Tibetas plato pašā malā. Tā izvietojusies Himalaju ielejā, ko izgrauzusi Džiču upe.

Tūristam. 2007.gadā Tibetu apmeklēja 2,6 miljoni tūristu. Pirms došanās uz Tibetu jānokārto īpaša atļauja.

Nokļūšana. Ierašanās pa zemes ceļu saistīta ar viena no skarbākajiem apvidiem, kurš jāšķērso. Līdz 1950.gadam še asfaltu nepazina. 2006.gadā atklāts Pekinas-Lasas lielceļš.
Katru vakaru 21.30 no Pekinas atiet vilciens, kas Lasā ierodas pēc 48 h. Lētākā biļete vienā virzienā ir 25 Ls, bet kupejā – 80 Ls. Adrese: Chinatibettrain.com. Lidojums no Pekinas līdz Lasai maksā 180 Ls.

Vēsture. Pilsētā ir trīs reliģisko gājienu apļi: pirmais ir apkārt Potalai, otrs - apkārt Džokangas templim, bet trešais ir visgarākais – 8 km garais Lingkors, kas ieskauj vecpilsētu.
Iedz\ivotāji.Tibetā noris piespiedu pārķīnīzerēšana. Tas izmaina pilsētas iedzīvotāju etnisko sastāvu. Jaunākie tautas skaitīšanas dati vēsta, ka Lasā dzīvo 474 000 cilvēku un 87% no tiem ir tibetieši. Tomēr pēdējā laikā novērots liels imigrantu pieplūdums – pārsvarā tie ir Ķīnas pamattautas hanu pārstāvji. Vietēji lēš, ka patlaban hani un tibetieši Lasā ir līdzīgā skaitā.

Objekti.
Potalas pils. Atrodas pilsētas centrā un tā bijusi dalailamas mājvieta līdz 1959.gadam, kad pēc neveiksmīgas tibetiešu sacelšanās dalailama pārcēlās uz Indiju. Kompleksa celtniecība sākta 1645.gadā, un tas kļuva par 5.dalailamas un Tibetas teokrātijas mājvietu.
Ķīnas varas iestādes beigušas dalailamas Potalas pils rekonstrukciju, kas izmaksājusi 21 miljonu USD. Restaurācija vispār turpinās jau 20 gadu. Tagad kompleksā ir muzejs ar daudziem bagātīgi rotātiem tempļiem, sapulču zālēm, valdības birojiem un bibliotēkām ar seniem budistu rokrakstiem. Gandrīz katrā kapelā saimnieko lama, prasot ziedojumus, vai vienkārši dzerot tēju uz pufīga soliņa. 

Džokangas templis. Svētnīcas komplekss ar baltām sienām, melniem logu rāmjiem, zeltainiem jumtiem un kronšteiniem. Tibetiešu mūki katru dienu soļo apkārt dievnamam, lai uzkrātu svētību nākamajai dzīvei. Tas ir viens no pasaules krāšņākajiem gājieniem.

Barkhoras laukums. Atrodas vecpilsētas centrā un ir rosīgas tirdzniecības vieta.

Ķīniešu pilsēta. Tā to dēvē vietējie iedzīvotāji. Tas ir modernu augstceltņu rajons.

Drepungas klosteris. Atrodas kalnos uz rietumiem no pilsētas. Pirms ķīniešu invāzijas tur dzīvoja 10 000 mūku, tagad palikuši vairs tikai 800.

Tibetas muzejs. Atklāts 1999.gadā. Paskaidrojumi ir angļu valodā. Tajos sacīts, ka par muzeja dibināšanu jāpateicas Ķīnas Komunistiskajai partijai, kas cenšas saglabāt tibetiešu kultūru. Ekspozīcijā ir 350 gadu vecs zīmogs, kuru izmantoja 5.dalailama, retā sniega leoparda āda un nefrīta vāze, ko komunistu līderi pasnieguši 14.dalailamam pēc Nobela miera prēmijas saņemšanas.

Dalailamu vasaras rezidence. Ieeja ir tieši pretim Tibetas muzejam. Tās celtniecība sākta 1755.gadā. Mūra ieskautais komplekss palicis vēsturē kā vieta, kur 1959.gada sacelšanās laikā protestētāju pūlī nokrita lielgabalu šāviņi. Tagad rezidence ir sabiedrisks parks.  

Saites:
Tibetieši.