Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lihtenšteina

Viena no Eiropas pundurvalstiņām starp Šveici un Austriju.

Galvaspilsēta - Vaduca.
Platība – 160 km2
Iedzīvotāji - 23 600 (1975.g.), etniski tiek pieskaitīt tiem pašiem austriešiem.
Nauda - Šveices franki.
Valsts iekārta - konstitucionālā monarhija, te valda firsti.

Vēsture. 1700.gadā Lihtenšteinu iegādājās bagāta austriešu ģimene. Pati ģimene uz dzīvi šeit pārvācās tikai pēc 100 gadiem.
Neatkarīga no 1866.gada.
No 1924.gadā muitas savienībā ar Šveici.
1967.gadā valdošā firstu dinastija pārdeva Leonardo da Vinči gleznu "Žinero de Benči" par 5 miljoniem dolāru, tā tika izglābtas valsts finanses.
Tikai 1984.gadā piešķīra sievietēm vēlēšanu tiesības. Tas notika referendumā, kurā, protams, balsoja tikai vīrieši, un lēmumu "par" pieņēma tikai ar 51% balsojumu.
2007.gadā Šveices karavīru vienība nejauši ieklīda Lihtenšteinas teritorijā pār nemarķēto robežu. Šveiciešu karavīru ieroču aptverēs gan nebija patronu. Tā kā Lihtenšteinai nav armijas, tad viņa par "iebrukumu" uzzināja stipri novēloti. Lihtenšteinieši izlēma nekā uz "iebrukumu" neatbildēt.
2020.gadā bija referendums par sieviešu vienlīdzīgu pārstāvniecību varas orgānos, par austriešu un šveiciešu dzelzceļa sistēmas savienošanu ar Lihtenšteinas dzelzceļu un vēl trešā. Lihtenšteinieši atbildēja ar pārliecinošu "nē."
Strīds ar Čehiju. 2020.gada augustā Lihtenšteina iesniedza Eiropas Cilvēktiesību tiesā prasību pret Čehiju par savulaik Lihtenšteinu dinastijai piederošo īpašumu atgriešanu. Prasība attiecas uz 2000 kvkm Čehijas zemes (tur atrodas arī valticas rezidence un Lednices pils, abas iekļautas UNESCO sarakstā). Šos īpašumus pēc II Pasaules kara beigām toreizējās Čehoslovākijas sastāvā iekļāva tā laika prezidents Edvards Benešs, kā pamatojumu norādot dinastijas sadarbību ar vācu nacistiem. Lihtenšteina šo īpašumu iekļaušanu Čehoslovākijas, pēc tam Čehijas sastāvā nav nekad atzinusi, arī pēc diplomātisko attiecību atjaunošanas ar Čehiju 2009.gadā.

Ekonomika. Gleznaina nodokļu paradīze Alpu kalnos. Uzņēmēju un bagātnieku apkalpošana veido trešo daļu no valsts iekšzemes kopprodukta.Pēc IKP uz vienu iedzīvotāju rēķinot sanāk pasaules bagātākā valsts - 140 000 eiras uz vienu iedzīvotāju. Labklājība šodien lielā mērā balstās uz brīvās tirdzniecības zonas principiem.
Vivoclar Vivadent - saražo lielāko daļu mākslīgo zobu pasaulē.

Aplūkojamie objekti.
Pa galvaspilsētu Vaducu iet ekskursiju vilcieniņš.
Valsts muzejs. Vēstures muzejs.
Kunstmuseum. Daļa no dižciltīgās ģimenes modernās mākslas kolekcijas.
Vaducas pils. Lihtenšteinas prinča oficiālā mājvieta. 
Santis kalns. No tā virsotnes labā laikā paveras skats uz apkārtējām valstīm.

Saites.
Austrieši.