Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lībeka

Pilsēta Vācijā, atrodas Trāves upes krastos 17 km no tās ietekas jūrā, viena no lielākajām valsts ostām. Saukta par "Septiņu torņu pilsētu" un "Hanzas karalieni."

Vēsture. Dibināta jau 1143.gadā obodrītu tirdzniecības centra Ļubecas vietā, ko vācu karotāji bija nopostījuši 1137.gadā kādā no iebrukumiem slāvu zemēs.
1157.gadā Indriķis Lauva kļuva par Lībekas senjoru (lēņa kungu) un vācu tirgotāji sāka iekarot Baltijas jūras ceļus, kurus līdz tam pārvaldīja skandināvu, īpaši Gotlandes salas tirgotāji. 
XIII-XV gs. Lībeka bija Hanzas savienības galvenā pilsēta, to mēdza dēvēt par "Baltijas jūras karalieni."
1250.gadā Lībeka noslēdza pirmo tirdzniecības līgumu ar norvēģu karali Hokonu IV.
Lībekas dalība Ziemeļvalstu septiņgadu karā (1563.g.). Zviedrijas iejaukšanās Livonijā padarīja citas Baltijas jūrai piegulošās valstis nemierīgas, tās baidījās par savām militārajām pozīcijām un tirdzniecības interesēm. Tāpēc Zviedrijai 1563.gadā vajadzēja karot ar Dāniju, Lībeku un Poliju-Lietuvu. Karadarbība norisinājās Livonijā, tādējādi vēl vairāk veicinot zemes izpostīšanu.
Lībekā risinās Tomasa Manna romāna "Budenbroki" darbība.
Lībeka kopš 2008.gada ir Liepājas sadraudzības pilsēta.

Aplūkojamie objekti. Pilsētas burvību veido Traves upe ar kanāliem, baznīcas, klosteri, tirgoņu mājas, pagalmiņi un šauras ieliņas ar īsti senatnīgu elpu.

Rātsnams. Būvēts XIII gs., un ir vecākais funkcionējošais Vācijā.

Kafejnīca "Niederegger." Lībeka ir slavena ar savām marcipāna gatavošanas tradīcijām. Šīs kafejnīcas marcipānu salons ir tūristu iemīļots apskates objekts.

Saites.
Vācija.
Hanzas savienība.