Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lauvuazjē, Antuans Lorans (1743.~1774.g.)

Antoine-Laurent Lavoisier.
Franču ķīmiķis, kurš tiek uzskatīts par modernās ķīmijas zinātnes pamatlicēju, dēvēts par "ķīmijas tēvu."

Dzīvesgājums. Dzimis 1743.gada 26.augustā.

1772.gadā slavenais Lauvuazjē tika Parīzes akadēmijas nosūtīts uz lauku, kur, ka ziņoja vietējie zemnieki, no debesīm nokritis akmens. Tur viņš zemniekiem augstprātīgi pavēstīja: „Debesīs nav akmeņu, tādējādi nekāds akmens no debesīm novelties nevar.”

1774.gadā atklāja un pierādīja, ka gaiss ir gāzu maisījums - tas sastāv no skābekļa un slāpekļa, ar to sagraujot flogistona hipotēzi (skaidroja degšanu ar hipotētisku vielu - flogistonu, kas it kā atrodoties ieslēgta visos degošajos materiālos) un vēl no alķīmiķu laikiem nākušo teoriju, ka gaiss ir viens no pirmelementiem. Zinātņu akadēmijas profesori viņu izsmēja, jo viņuprāt gaiss taču sastāvēja no 4 stihijām: ūdens, uguns, zemes un gaisa.

Kopā ar Žanu Menjē pierādījis, ka ūdens sastāv no skābekļa un ūdeņraža. Šajā un citos darbos Lavuazjē pirmo reizi sistemātiski izmanto kvantitatīvus mērījumus. Lavuazjē daudz darba ieguldījis ķīmisko elementu un vielu klasificēšanā. Devis mūsdienu nosaukumus ūdeņradim un skābeklim.

Lavuazjē daudz darbojies arī fizioloģijas jomā, piemēram, pierādījis, ka elpojot tiek uzņemts skābeklis, bet izdalīta ogļskābā gāze.

Giljotinēts Lielās franču revolūcijas laikā 17??.gada 8.maijā.

Saites.
Ķīmija un ķīmiķi.