Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Miradora

El Mirador.
Maiju senpilsēta Gvatemalā ar pašu augstāko piramīdu maiju civilizācijā.

Atrašanās vieta. Rajonā abpus Meksikas un Gvatemalas robežai. Aizņem apmēram 6 kvjūdzes lielu platību.

Atklāšana un izpēte. To atkal atklāja 1926.gadā, bet izrakumi nenotika līdz pat 80.gadiem, kad tika atsegta īstā pilsētas platība. 
Pētīja 1978.gadā.
Daudzas no Miradoras celtnēm ir iekonservētas, bet tikai dažas daļēji restaurētas. Darbi te var ritēt vēl gadiem ilgi, šis ir viens no lielākajiem arheoloģiskajiem projektiem Amerikā.

Vēsture. Apmetne šai vietā atradusies jau ap 1000.g.pmē. Izvietota paaugstinātā vietā, tādejādi pirmajiem apmetniekiem bija iespējams te audzēt labību.
Galvenās reliģiskās celtnes - Tīģera svētnīca, Los Monos un Centrālā akropole, tika uzceltas Vidējā Preklasiskā perioda laikā. Tolaik pilsēta bija lielākā visā Centrālamerikā un sāka dominēt visā reģionā. Tā kļuva par svarīgu tirdzniecības centru obsidiānam, jašmai, gliemežvākiem, sālim un granītam.
Apmēram tūkstoš gadus Miradorā tika veikta lauksaimniecība, mežu izciršana un resursu iztērēšana, tas arī izsauca vides apstākļu pasliktināšanos.
Preklasiskā pilsēta ap 400.g.pmē. Tās uzplaukums datējams ar 200.–150.g.pmē. Tur dzīvoja ap 80 000 iedzīvotāju.
Pilsētai apkārt tika uzcelta visai varena aizsargsiena, lai varētu aizsargāties pret tīkojumiem no Tikalas, Teotivakānas un Centrālās Meksikas.
Nav zināms Miradoras sabrukuma iemesls, taču iespējams, ka tajā būtiska nozīme bija apkārtējās vides degradācijai.

Arhitektūra. Pilsētas drupas atrodas 16 kvkm platībā uz kaļķakmens pakalniem, vairumu no tiem joprojām klāj biezi džungļi.
Pilsētā ir divi lieli piramīdu kompleksi - El Tigre un La Danta, kas atrodas iepretim viens otram austreņu-rieteņu virzienā. 

Aplūkojamie objekti.
      Tīģeru piramīda. El Tigre. Viens no diviem lielajiem piramīdu kompleksiem pilsētā, apmēram 3 futbola laukumu platībā. Te atrodas 55 m augsta maiju piramīda. Kāpnes pa piramīdas sāniem ved līdz virsotnei. Apkārtējās mazās piramīdiņas rotātas ar jaguāra seju bareljefiem no apmetuma.

      La Danta. Otrs no diviem lielajiem piramīdu kompleksiem pilsētā, izvietots uz austreņiem. Atrodas uz paugura un kompleksa piramīda ir veselu 70 m augstumā - tā ir visaugstākā maiju piramīda. Koka kāpnes ved līdz tās virsotnei, no tās atklājas iespaidīgs skats uz netālajām maiju vietām - arī Kalakmulu un Nakbi. Uz La Dantes kompleksa mazāko būvju fasādēm arī ir grifu un jaguāru galvu bareljefi.

      Centrālā akropole. Miradoras sakrālais centrs. Neliels laukums ar daudz celtnēm apkārt. Šeit veica reliģiskās ceremonijas. Izrakumos atklāti priesteru un augstmaņu apbedījumi.
      
      Monos komplekss. Uz dienvidiem no centrālās akropoles. Nosaukums nācis no kliedzējpērtiķiem, kas lielā skaitā mīt šai vietā.
      Lauvas piramīda. 
      Struktūra Nr.34.
Šeit esot senākā zināmā maiju siena.

Saites.
Maiju kultūras centri.
Gvatemala.