Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Maidumas piramīda

Viena no senēģiptiešu lielajām piramīdām.

Atrašanās vieta. Ēģipte, 90 km uz ziemeļiem no Kairas, Maidumā.



Piramīdas komplekss sastāv no pašas piramīdas un vairākām mastabām, kas būvētas no neapdedzinātiem māla ķieģeļiem. Tā ir pati tālākā Senās valsts dienvidu piramīda. Dašūras piramīdu summārais tilpums ir lielāks nekā Lielajai piramīdai, tādēļ jāatzīmē, ka faraona Snefera valdīšanas laikā Ēģipte bijsi saimnieciski vēl rosīgāka kā vēlāk.

Vēsture. Viena no trijām faraona Snefera celtajām piramīdām – pati pirmā. Domājams, šīs piramīdas celtniecības iniciators bija vēl faraons Huni no III dinastijas, bet projektu praktiski realizēja faraons Snefers. Tās celtnieki kopēja anunaku celto Gīzas piramīdu 52 grādu pamata leņķi. Taču piramīda sabruka kamēr faraons cēla Dašūrā otru piramīdu. Tomēr piramīda sabruka jau kādu laiku pēc tās uzcelšanas, jo tika paspēts uzbūvēt arī tipissu kompleksu ap piramīdu.
Tieši Maidumā ir redzams civilizācijas tehniskais izrāviens pārejas laikā no III uz IV dinastiju.
Ir tomēr teorija, ka šo piramīdu kā piramīdu ar 7 pakāpieniem uzcēlis faraons Huni. Viņš to apšuva ar kaļķa plāksnēm, bet pēc tam nolēma pievienot vēl vienu pakāpienu – tātad uzcelt 8 pakāpienu piramīdu. Liekot pakāpi pēc pakāpes, strādnieki lika akmeņus vieglā slīpumā pret piramīdas centru, kā tas bija raksturīgi III dinastijas būvēm kopumā. Snefers izrīkojās ar piramīdu kā ar savu: aizpildīja telpu starp pakāpieniem un radīja Ēģiptes vēsturē pirmo pareizo ģeometrisko piramīdu ar gludām skaldnēm. Apstrādātie akmens bluķi tika likti horizontāli, t.i. tipiski IV dinastijas būvēm. Citi eģiptologi tomēr atbalsta versiju, ka piramīdu būvējis Snefers viens pats un te viņš pirmoreizi pārbaudījis savs spēkus būvniecībā.

Piramīdu sāka celt kā pakāpjveida, tālāk sekoja celtniecības pārtraukums, tad celtni aprīkoja ar ārējo apšuvumu, pēc kā tā kļuva par pirmo piramīdu tās ģeometriskajā nozīmē. Visi piramīdā atrastie uzraksti liecina par Sneferu kā celtniecības pasūtītāju.
Mazajā kapenē tiek veikti restaurācijas darbi.

Rahotepa kapene. Tiek veikta tās virszemes daļas rekonstrukcija.
Lišta piramīda.
Illahuna piramīda.

Saites.
Ēģiptes piramīdas.
Senā Ēģipte (~3100.-30.g.pmē.).