Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Maratonas kauja (490.g.pmē.)

Grieķiski - Μάχη τοῦ Μαραθῶνος, Machē tou Marathōnos.

Kauja starp Atēnu un Persijas impērijas karaspēkiem 490.g.pmē. Maratonas laukā 42 km no Atēnām, kurā grieķi pārliecinoši sakāva persiešu skaitlisko pārspēku un aizsāka grieķu-persiešu karus, galu galā nosargādami savu neatkarību.

490.g.pmē. persiešu karaspēks Dārija I vadībā pārcēlās kuģos pāri Egejas jūrai, izcēlās Atikas piekrsastē un apmetās Maratonas līdzenumā – tikai 42 km no Atēnām. Par notikumiem Maratonas kaujas sakarā mums stāsta Hērodots un citi senie vēsturnieki.

Atēnās pienāca satraucoša vēsts, ka persieši sākuši izcelties malā Maratonas līdzenumā. Daļa Atēnu aristokrāti bija gatavi pāriet persiešu pusē: ar persiešu ķēniņa palīdzību tie cerēja atgūt varu pār dēmosu.
Atēnieši nedrīkstēja kavēties. Ātri sapulcējās Atēnu karaspēks. Tajā bija 10 000 smagi apbruņotu kājnieku; 1000 karavīru atsūtīja palīgā nelielā Platajas pilsēta. Karaspēks, ko vadīja stratēģi, devās pretim ienaidniekam. No pakalniem, kuri ietvēra Maratonas līdzenumu, atēnieši redzēja persiešu nometni un viņu kuģus, kas bija izvilkti krastā. Persiešu karaspēks bija ievērojami lielāks nekā atēniešu karaspēks.
Aizsprostodami ienaidniekam ceļu uz Atēnām, grieķi ieņēma pozīcijas uz pakalniem, kur persiešu jātnieki nevarēja piekļūt. Karaspēka komandēšana bija uzdota pieredzes bagātam stratēgam Miltiādam. Apmēram nedēļu pretinieki nostāvēja viens otram pretī. Beidzot grieķu karaspēks izkārtojās falangā un virzījās uz līdzenumu. Miltiāds zināja, ka persiešu labākās vienības atrodas karaspēka centrā. Galvenos grieķu spēkus viņš koncentrēja falangas sānos.
Ienaidnieka bultām spindzot, atēnieši strauji uzbruka persiešiem. Vīrišķību un spēku viņiem iedvesa doma, ka viņi cīnās par dzimteni, par māmuļu, sievu un bērnu dzīvību un brīvību.
Sākās tuvcīņa. Persiešu izlases vienības pārrāva atēniešu falangas vājo vidusdaļu un uzskatīja, ka ir guvušas uzvaru. Taču tajā laikā grieķu falangas spēcīgās sānu vienības piespieda bēgt tos persiešus, kas cīnījās pret tām, un pēc tam no abām pusēm uzbruka pretinieka izlases vienībām. Persieši uzbrukumu neizturēja un bēga uz saviem kuģiem. Grieķi sagrāba septiņus kuģus, pārējie aizbrauca jūrā.
Kāds atēnietis, kas vēlējās ātrāk aiznest saviem līdzpilsoņiem priecīgo uzvaras vēsti, visu 42 kilometru lielo attālumu no Maratonas līdz Atēnām noskrēja skriešus. Ieskrējis pilsētā, viņš izsaucās: „Priecājieties, atēnieši, mēs uzvarējām!” pēc tam noslīga zemē un nomira. Par godu šim varoņdarbam tiek organizētas sacīkstes – maratonskrējiens, kas ir 42 kilometrus garš.

Saites.
Grieķu-persiešu kari (500.-449.g.pmē.).
Kauju saraksts.