Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Megāras apmetne

Senākā šobrīd zināmā lauksaimnieku apmetne Dienvidāzijā.

Atrašanās vieta. Beludžistānā, Pakistānas ZR.

Vēsture. Senākā zināmā lauksaimnieku apmetne Dienvidāzijā - to datē ar 7000.g.pmē.
Atradumi parādīja, ka tad Indijā jau pastāvēja zemkopība, amatniecība un ārējā tirdzniecība.
Megāras celtnieki izmantoja tādus pašus ķieģeļus, kādus vēlāk uzgāja Indas ielejas pilsētās.
IV g.tk.pmē. Megāras apmetne bija daļa no kopējās kultūras zonas, kas iesniedzas Irānā.
Ap 2500.g.pmē. pilsētiņa pamesta, jo iedzīvotāji pārcēlās uz 5 jūdzes attālo Naušahru.

Pētījumi. Šeit strādāja starptautiska pētnieku grupa franču Zinātnisko pētījumu centra vadībā. Roberto Makiarelli no Puatjē universitātes. Diemžēl pētījumi bija aši jānobeidz, jo radās draudi pētnieku drošībai.
Izrakumi liecina, ka mergarieši audzējuši kviešus un miežus, kā arī turējuši lopus - vēršus, aitas un kazas. Megāriešu mājokļi bija celtnes nu dubļu ķieģeļiem, ko var uzlūkot kā tālus vēlākās Indas ielejas civilizācijas urbāno centru priekštečus.

Atradumi.
Urbti zobi. 2006.g. žurnāls "Nature" publicēja rakstu par Megāras apmetnes senāko iedzīvotāju (7500.–5500.g.pmē.) kapulauka izpētē iegūtiem mutes veselības datiem. Tie liecināja, ka pirmshārapas laika Indas ielejas iedzīvotāju vidū, kuri vieni no pirmajiem reģionā sāka nodarboties ar lauksaimniecību, bija izplatīts ne tikai kariess, bet pastāvēja arī salīdzinoši attīstītas metodes tā radīto komplikāciju sāpju mazināšanai.
8 cilvēku 11 zobos no izpētītajiem 4000 zobiem uzietas urbšanas pēdas. Caurumi bija 1 mm diametrā. Urbšana veikta terapeitisku iemeslu dēļ, pie tam vienam no zobiem labošana bijusi visai dziļa. Plombēšanai izmantotā substance nav atrasta. Urbšanai izmantoti visai primitīvi instrumenti – koka kātiņš ar krama lausku galā, arī loka urbji. Zinātniekiem izdevās izurbt caurumu zobā pāris minūšu laikā, lai gan procedūra varēja būt visai sāpīga. Vienam no attiecīgajā kapulaukā identificētajiem 11 indivīdiem ar dentālas manipulācijas pēdām bija urbti trīs zobi, bet kādam citam megārietim viens zobs ticis ārstēts atkārtoti.

Saites.
Pakistāna.
Zobārstniecība.