Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mafija, itāļu

1980.gads. Mafija nogalināja Sicīlijas gubernatoru Pjerzanti, kura brālis 2015.gada janvārī kļuva par Itālijas premjeru.

XX gs. 90.gadu sākumā ar nepieredzētu brutalitati vērsās pret cilvēkiem, kas stājās mafijai ceļā.
1992.gadā mafija uzspridzināja auto ar Sicīlijas prokuroru Džovanni Falkoni, viņa sievu un trim miesassargiem.
Izmeklētāji apgalvoja, ka pēc tam toreizējā valdība un tiesībsargājošās iestādes risināja sarunas ar mafijas autoritātēm par vardarbības mazināšanu.
Tomēr tikai 2 mēnešus pec Falkones slepkavības, tika uzspridzināts viņa kolēģis Paolo Bprselīno.
1993.gadā arī notika vairākas spridzināšanas un pasūtījuma slepkavības, tika aizturēts Sicīlijas mafijas boss Salvatore Rīna.

2009.gads. Pret mafiju vērsta uzņēmēju savienība SOS Impresa. 2009.gadā krīzes laikā Itālijas kopprodukts saruka par 5%, bet mafijas apgrozījums palielinājās par 4%. Organizētās noziedzības ienākumi veido 9% no Itālijas kopprodukta, kas ir vairāk kā Itālijas lielākā legālā uzņēmuma, naftas kompānijas Eni ienākumi. Mafijas (3 lielāko grupējumu) peļņa esot sasniegusi 78 miljardus eiru. Tā darbojas tradicionālajās jomās – narkotiku kontrabanda (lauvas tiesa peļņas), prostitūcija (600 miljonu eiru), rekets (labi ieņēmumi Itālijas dienvidos no pizzo). Iesaistās legālā uzņēmējdarbībā – atkritumu saimniecībās un celtniecībā. Pēdējā laikā iesaistās atjaunojamās enerģijas projektos. Krīzes apstākļos mafija par lētu naudu pārpērku uzņēmumus. 
Aktīvi iesaistījusies arī augļošanas rūpalā ar lielām procentu likmēm, kas var sasniegt pat 10% dienā. Krīzes laikos mafijas arī viegli uziet jaunus „darbiniekus.” 2009.gadā mafijas grupējumi „algās” izmaksājuši 1,17 miljardi eiru. Amatpersonu uzpirkšanai iztērēti 2,75 miljardi eiru. 
Pusotra gada laikā konfiscēti mafijas īpašumus 9 miljaru eiru vērtībā.

2010.gadā no Itālijas prokuratūras parādījās informācija, ka 1974.gadā Milānā Silvio Berluskoni (tai laikā uzņēmējs) ticies ar vienu no mafijas līderiem Stefāno Bontandi. Viņš prasījis aizsardzību sev un savai ģimenei – „jumtu,” vārdu sakot.

Itāļu mafijas grupējumi:
      Cosa Nostra.
Mafija Sicīlijā.
      Ndrangheta. Mafija Neapolē.
      Sacra Corona Unita. Mafija DA Apūlijā.

Raksti.
XX gadsimta ASV ietekmīgākie gangsteri.

Saites.
Itālija.