Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Madride

Spānijas galvaspilsēta.

Aplūkojamie objekti.
Karaļa pils. (Palacio Real) Sākotnēji tā bijusi arābu cietoksnis - alkazars, jebšu atrodas tā vietā. Pēc 1085.gada tika izmantota kā valdnieku rezidence. Itāļu arhitekta Džovani Batistas Sakeri vadībā pils tika pārbūvēta no 1738.-1764.gadam. 

Caixa-Forum kultūras centrs. Mākslas galerija, kas atklāta pilsētas centrā 2008.gada februārī. Tā iekārtota 1899.gadā celtas ķieģeļu elektrostacijas ēkā. To pārveidoja divi šveiciešu arhitekti – Žaks Hercogs un Pjērs de Meirons. Ēka tagad pacelta uz šķietami trausliem piloniem, bet virs tās uzlikta iespaidīga dzelzs cepure, kuru dabiski nokrāsojusi rūsa. Ēka tagad ir 7-stāvu nams, no kuriem divi atrodas pazemē. Uz vienas no fasādēm ierīkots vertikāls botāniskais dārzs līdzās ieejai – 24 m augsto sienu rotā 15 000 augu.
Pārbūve ilga 6 gadus un patērēja ap 45 miljoniem Ls.
Centra galvenā funkcija būs Caixa fonda mākslas kolekcijas izstādīšana ar vairāk kā 700 mūsdienu mākslinieku darbiem. Fondu dibinājusi viena no Barselonas bankām.
Dati: www.Fundacio.lacaixa.es

Madrides katedrāle. Tās celtniecība norisa no 1879.–1992.gadam. 
Plaza de la villa. „Pilsētas laukums.” Tajā atrodas Madrides mērija, kas iekārtojusies 1696.gadā baroka stilā celtā mājā. 

Lielais laukums. (Plaza Mayor) Madrides gleznainākais un populārākais skvērs. Tajā atrodas Filipam III veltīta statuja, kas XVII gs. pasūtīja plača iekārtošanu. Iecienīta sabiedriska vieta ar tradicionāliem spāņu krodziņiem.

Prado muzejs. Madrides nozīmīgākais muzejs. Satur vienu no labākajām Eiropas mākslas kolekcijām. Tajā atrodas ap 7000 pasaules dižāko mākslinieku gleznām (Goija, Velaskess, El Greko). Spāņu karaļnama, Goijas un Velaskesa gleznu kolekcijas ir plašākās pasaulē. 2007.gadā tam atvērts jauns spārns.

Saules vārti. (Puerta del Sol) Madrides centrālais laukums pusmēness formā, tiek uzskatīts par Madrides ģeogrāfisko centru un vienmēr ir ļaužu pilns. Galvenā madridiešu pulcēšanās vieta, te viņi arī sagaida Jauno gadu. 

Sofijas valsts muzejs. Reina Sofia. Nosaukts karalienes Sofijas vārdā. Te ir XX gs.māksla.
Retiro parks. Alfona XII piemineklis.

Tirgi.
     La Latina rajonā atrodas slavenākais Madrides ielu tirgus. Labāk svētdienā.
     Sanmigela tirgus. (Mercado de San Miguel). Viens no vecākajiem apjumtajiem Madrides tirgiem. Vienīgais stiklotais dzelzs konstrukciju tirgus Madridē.

Tisena-Bornemisa mākslas muzejs. Izaudzis no barona Tisena-Bornemisa privātās mākslas kolekcijas.

Madridē ik gadu darbojas četri Ziemassvētku tirdziņi, bet par galveno tiek uzskatīts Mercado de Navidad de Plaza Mayor. Šeit piedāvā iegādāties visu, ko vien sirds var kārot svētku sezonā: grauzdētus riekstiņus un citus gardus ēdienus, dāvanas, suvenīrus un daudz ko citu. Karstvīna vietā viesi var izvēlēties arī glāzi tradicionāla spāņu šampanieša – Cava – un nobaudīt to vienā no pasaules skaistākajiem pilsētas laukumiem – Plaza Mayor.

Madrides tuvumā.
Kritušo ieleja. Te, netālu no Madrides, apglabāti desmitiem tūkstošu Spānijas Pilsoņu karā kritušo. Iespaidīgo memoriālo kompleksu Kritušo ieleja (spāniski - Valle de los Caidos) vainago uz granīta klintīm uzstādīts 150 m augsts krusts. 250m klints dziļumā zkalta bazilika
Kompleksu pēc Franko pavēles sāka celt 1940.gadā kā simbolu Spānijas iedzīvotāju samierināšanai. To atklāja 1959.gada 1.aprīlī pats Franko, kura nacionālistu spēki sakāva republikāņus Spānijas Pilsoņu karā (1936.-1939.g.). Memoriāla bazilikā sākotnēji tika izvietotas 37 000 abās pusēs karojošo mirstīgās atliekas. Paša Franko mirstīgās atliekas atrodas milzīgā mauzolejā "Kritušo ielejas" memoriālā. Tagad iet tiesas procesi par Franko pārapbedīšanu prom no "Kritušo ielejas" blakus viņa sievai.

Eskorjāls. Filipam II celts kjaraļa pils komplekss.

Saites.
Spānija.