Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mastodonti

Mastos ("krūtsgals") + odus/odontos ("zobs") - grieķu val.

Lieli izmiruši zīdītāji - snuķaiņi.

Dažiem no tiem bija divi pāri ilkņu - augšējie un apakšējie.

Vēsture. 1975.gadā čīlietis Huans Barija un viņa dēls Serdžo gluži nejauši atklāja mastodonta ilkni savā zemes gabalā Monteverdē, Čīles dienvidos. Zinātnieki noteica, ka zobs piederējis aizvēsturiskam milzenim, kas svēris apmēram 2 t. ar šo atklājumu sākās Monteverdes apmetnes arheoloģiskā izpēte, kas izmainīja priek;sstatus par Jaunās pasaules apdzīvotības laiku. Atradumu vidū bija arī mastodontu ādas, kas liecināja, ka senie cilvēki šos milzīgos snuķaiņus bija medījuši. 

Atradumi.
Ņujorkā, Haidparkā 2000.gadā atsegtas aizvēsturiskā mastodonta fosīliju atliekas. Šī vieta ir slavena ar to, ka datorgrafiķis  ar pseidonīmu IronKit šo fotogrāfiju izmantoja, lai mākslīgi radītu fotogrāfiju ar izraktu milža skeletu. Attēla izveidei viņš izmantojis no vairāku desmitu metru augstuma uzņemtu skatu. Mastodonta kaulu vietā datorgrafiķis ievietoja daļēja cilvēka skeleta attēlu, bet mēroga imitācijai pievienoja arheologu ar lāpstu un skatītāju, kas aplūko izrakumu vietu no platformas. Viss darbs IronKit prasījis aptuveni pusotru stundu.

Mastodonta petroglifs Mičigana ezerā. 2007.gadā Mičigana ezera dibenā uziets Stounhendžai līdzīgs megalītu. Turpat arī laukakmens ar mastodonta petroglifu. Šie snuķaiņi te izmiruši pirms vismaz 10 000 gadu.

Peidžladsonas apmetnes mastodontu kauli. Šai apmetnē, kas atrodas Acilas upes grīvā Floridā zem ūdens, uzieti mastodontu kauli un ilkņi, uz kuriem senie cilvēki atstājuši akmens sadalīšanas instrumentu pēdas. Interesanti, ka šie atradumi ir visvecākie, kas liecina par cilvēku klātbūtni Ziemeļamerikā - 14 550 gadu. 

Monteverdes atradumi. Šai apmetnē uzietas mastodontu ādas.

Uzmanību! Mastodontu galvaskausus dažādi krāpniekmediji uzrāda ka atrastus ciklopu galvaskausus dēļ lielā cauruma priekšpusē.

Saites.
Paleontoloģija un paleontologi.