Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Narmera plāksnīte

Ceremoniāla kosmētikas paplātne ar valdnieka Narmera un pakļauto ienaidnieku attēliem no I dinastijas laikiem, kas uzieta Augšēģiptes politiskajā unj reliģiskajā centrā Hierankonopolē.

Atrašana. Pirmie senās Hierakonopoles pilsētas drupas un tās nekropoli Augšēģiptē XIX gs. beigās pētīja angļu arheologi Džeimss E.Kvibels un F.V.Grīns. Viņi, rokot zem Hora tempļa pamatiem, 1897.gadā atrada tā saukto Galveno depozītu, kurā atradās tagad teju katrā Senajai Ēģiptei veltītā skolas grāmatā vietu radušais, Narmera plāksnītes attēls.
Patlaban plāksne tiek uzglabāta Kairas Eģiptoloģijas muzejā.

Apraksts. Tās vecums ir ap 5000 gadu. 
Plāksne ir melna, apmēram divas pēdas gara palete, uz kuras attēlotas ainas no Narmera dzīves. Iespējams, uz tās ir vienīgais zināmais Narmera attēls. Vienas puses centrā tas parādīts esam liels augumā ar kroni galvā kā Augšēģiptes valdnieks, kas soda/nogalina savaņģoto pretinieku Lejasēģiptes valdnieku, kuru simbolizē papirusu saišķis.
Otrā plāksnītes pusē attēloti uzvarētie ienaidnieki ar nocirstām galvām rindām vien guļot Hora-vanaga karoga priekšā. Interesants attēls ir divi sagūstītie garkaklu dzīvnieki

Nozīme. Tā kā plāksnītē attēlots valdnieks-uzvarētājs ar pakļautajiem ķēniņiem, tad to mēdz dēvēt arī par pasaulē senāko politisko dokumentu.
Alternatīvās vēstures pētniekiem lielu interesi izsauc plāksnītes otrā pusē attēlotie dinozauriem līdzīgie dzīvnieki.

Saites.
Narmers.
Hierakonopole.
Nārmera plāksnītes dinozauri.