Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nikolass, Mirlikijas (~270.-343.g.)

Svētais, Mirlikijas bīskaps. Raksturīgs kristiešu hagiogrāfijas tēls. Mūsdienu Ziemassvētku vecīša prototips.

Dzīvesgājums. Dzīvojis Gemileras salā Vidusjūrā pie Turcijas krastiem. Līkijas pasaulēs (pilsētiņa tāda, šodien Damra Turcijā) bijis arhibīskaps.
Bijis ļoti bagāts un dāsns cilvēks – mīlējis un bieži apdāvinājis bērnus. Pareizticīgā baznīca pasludināja par svēto.
Pēc viņa nāves 1087.gadā pīšļi tika slepeni izvesti uz Baras pilsētu Itālijā. Slepenā pārvešana bija nepieciešama, jo Līkijas pasaules bija iekarojuši neticīgie (laikam jau seldžuku turki!?) un tā vairs nebija kristiešu pilsēta.
Viduslaikos kāds turku dervišs klejojis pa Centrālo un Ziemeļu Eiropu, dalījis bērniem dāvaniņas. Viņš apgalvoja, ka ir reinkarnējies Sv.Nikolajs.Te tie atrodas līdz pat šodienai katoļu baznīcā. Kristīgajā mitoloģijā apgalvots, ka šī pārvešana bijusi brīnumu un slimo izdziedināšanu pavadīta.  
XVII un XVIII gadsimtos vācu imigranti, tā saucmie Pensilvānijas holandieši, aizveda Ziemassvētku vecīša paražu uz Jauno pasauli.
Mūsdienās šo baznīcu Itālijas pilsētā apmeklē tūkstošiem svētceļnieku un tūristu. Noteiktās dienās še noris dievkalpojumi arī pareizticīgajā manierē.

Krievijā. Šejienes pareizticīgajā baznīcā Sv.Nikolaja kults ("Никола зимний") ieguva plašu popularitāti. Krievi viņu sauc par Nikolaju Brīnumdari.

2017.gada jūlijā Nikolāsa pīšļus pirmo reizi 930 gadu laikā izveda uz ārzemēm - Krieviju, kur to aplūkoja ap 1,5 miljoniem cilvēku.

Raksti.
Sv.Nikolajs - Ziemassvētku vecītis.


Saites.
Kristietība.
Svētie, kristiešu.
Bīskapi.