Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nestoriešu baznīca, nestorisms

Tās pamati likti V gs. kā pretsvars monofizītu baznīcai. Kustības dibinātājs Nestorijs bija Konstantinopoles patriarhs, kuru 431.gadā atcēla no amata.
424.gadā notika Mezopotāmijas bīskapu sanāksme, kurā pasludināja neatkarību no Romas impērijas baznīcas.
451.gadā Halkedonas koncilā tika pieņemts Nestorija uzskatu nosodījums. Baznīcai nepatika nestoriāņu uzskats, ka Kristus savā cilvēciskajā iedabā rīkojās un runāja relatīvā neatkarībā no savas dievišķās iedabas. Respektīvi, Kristū apvienojās divas būtnes tā, ka viens darīja to, ko otrs nedarīja.
486.gadā Mezopotāmijas baznīca savā sanāksmē atbalstīja nestoriāņu mācību.

Pēc Nestorija nāves Elhagras oāzē Arābijā viņa piekritēji V gs. tika padzīti no impērijas teritorijas, daudzi no tiem apmetās Persijā. Persijas valdnieku aizbildniecībā nestorieši drīz vien izveidoja atšķēlušos baznīcu un Seleikijā-Ktēsifonā (netālu no mūsdienu Bagdādes) nodibināja patriarhātu. Aktīvas misionāru darbības iedvesmoti, viņi nonāca Indijā un Ķīnā. Nostāsts vēsta, ka tieši nestoriāņu mūks izklāstījis pravietim Muhamedam kristīgās ticības pamatus. Musulmaņu kalifu laikā nestoriāņi dzīvoja mierā, attieksme pret viņu reliģiju bija toleranta. Taču mongoļu iebrukuma rezultātā XIII gs. viņu baznīca sāka sairt. XIV gs. mazākā nestoriešu daļa iestājās Romas savienībā, kas tagad pazīstama kā „haldiešu baznīca.” Citi saglabāja neatkarību, un līdz pat mūsu dienām viņu samērā daudz ir Kurdistānā, Sīrijā un Kiprā.
Viņu patriarhu vienmēr sauc tradicionālā vārdā par Simeonu. Priesteri stājas laulībā, bet bīskapi no tās atturas.

Nestoriāņu baznīcas vēsturē ir daudz traģisku notikumu.
XIII gs. mongoļi respektēja un cienīja nestoriāņu baznīcu, tomēr gadsimtu vēlāk to gandrīz pilnīgi iznīcināja Tamerlans.
XVI gs. nestoriāņu baznīca sadalījās, un daļa tād locekļu pieslējās Romas katoļiem. Drīz pēc tā daudzi Indijas nestoriāņi kļuva vai nu par Malabāras katoļiem, vai jakobītiem.
XVIII gs. neliels nestoriāņu skaits apmetās Kurdistānas kalnos.

Hunains ibn Ishāks (?-873.g.). Nestoriānis, arābu kristietis, ārsts. Viens no ražīgākajiem grieķu domātāju darbu tulkotājiem uz arābu valodu – Galēnu, Platonu un Hipokrātu

Saites.
Kristīgās konfesijas.
Kristietība.