Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ninurta

„Valdnieks, kurš noslēdz radīšanu.”

Sinonīmi un analogi. PA.BIL.SAG – „lielais aizsargs.” Vēl šumeri sauca to par Ningišzidu. ĒģiptiešiemTexuti (mēs to saucam par Totu). Elamiešiem – Nunsusinaks. 

Raksturojums. Atbilst Siriuss. Visuma tiesnesis, kurš lēma pār cilvēkiem. Viņa kulta pilsēta bija Lagaša un tajā atradās tam veltītais templis – E.ME.UR.ANNA („Anu varoņa ME nams”). Viņa zikurāts saucās E.NUNNU – „piecdesmitnieka māja.” Tajā glabājās viņa „melnais putns” un ierocis Šarur. Bez tam bija arī templis Kišā. Šī dieva ietekme izplatījās uz rietumiem no Divupes un uz Elamu. 

Radniecība. Tēvs Enlils, māte Ninhursaga. Sieva BAU. Viņu laulība bijusi nevainojama un tie saglabājuši uzticību viens otram. Laulībā dzimuši divi dēli un septiņas meitas, no kurām ievērojamākā bija Ninsuna

Dzīvesgājums. Dzimis uz Nibiru.
Ninurta cīnījās ar dievu ZU, kad tas nolaupīja „Likteņa plāksnes” no Nipūras misijas vadības centra, iemantojot „Enlila pirmā kareivja” nosaukumu. Otrajā Piramīdu karā ar Enki piekritējiem tieši Ninurta nodrošināja tēva uzvaru. Konflikts ar Marduku arī tika nokārtots ne bez viņa palīdzības. 
Ninurta nebija tikai karotājs. Pēc Lielajiem plūdiem tieši viņš aizbēra Zagrosas kalnu aizas, lai ūdens vēl vairāk neieplūstu Divupē un neappludinātu to, kā arī veica plašus līdzenuma susināšanas darbus. Pēcāk organizēja tajā zemkopības darbus, par ko ieguva nosaukumu Uašs – „tas, kas ar arklu.”
Kad anunaki nolēma dot cilvēcei civilizāciju, tieši Ninurtam uzticēja būvēt pirmo pilsētu – Kišu.
Veica kanālu izbūvi Sinaja pussalā. Pats lielākais vadi pussalā vēl līdz šai dienai tiek saukts par El Arišu. 
Ašurbanipals vēsta, ka Ninurta dzīvojot slepenā miteklī un neviens to nevarot redzēt. 

Atradumi.
Ninurtas statuja no Lagašas. Sfinksas veidā. Atrasta Girsu drupās.
Sudraba vāze no Lagašas. Atrasta Girsu teritorijā. Attēlo Ninurtas putnu Tibu. 

Saites.
Šumeru mitoloģija.