Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nāgi

Jeb „čūsku cilvēki.”
Pūķi jeb gari dienvidaustrumu Āzijas tautu mitoloģijā.

Raksturojums. Tie dzīvojuši apakšzemes alu pilsētās, kuras apgaismojuši maģiski akmeņi. Nāgu valstība saukusies par Pātalu. Tur nekad neredzot Sauli vai Mēnesi, taču debesu spīdekļus aizstājot „Saules un Mēness akmeņi” (Višnupurāna). Helēna Blavatska uzskatīja, ka nagi nav nekādi reptiļi, bet gan gudrajie, kuru simbols ir čūska. Tie dzīvoja paslēptuvēs, lai saglabātu priekšteču zinības.
Bet vispār nāgi ir čūsku pielūdzēji no Ziemeļaustrumu Assamas. Tie vēsta, ka viņu senči parādījušies no nogrimušā Mu kontinenta un 35 000 gadu atpakaļ nodibinājuši pirmo impēriju Indijā.
Dzīvojis vīrs vārdā Meijoo Visvemas ciemā. Reiz pastaigas laikā viņš pamanījis septiņas būtnes ar spārniem nolaižamies no debesīm. Noņēmušas spārnus, sievietes metās strauta peldē. Meijoo ar āķa palīdzību nozadzis vienu spārnu pāri. Šī sieviete nevarējusi atgriezties debesīs un Meijoo viņu apprecēja. Taču pēc pāris gadiem sieviete atradusi noslēptos spārnus un atgriezās debesīs, līdzi paņemot arī bērnus. Vīrs ilgi bēdājies līdz vārna viņu aiznesusi uz Aizmākoņu valstību un ģimene apvienojās. Vēlāk viņi visi atgriezušies uz Zemes.

Nāgi Mjanmā. Sensenos laikos uz Zemes nolaidušies pūķi – nāgi. Tie mācījuši pirmajiem cilvēkiem daudz noderīgu lietu – no zemes un ūdens iegūt zeltu un dārgakmeņus. Vēl šodien mjanmieši savu 2170 km garo Irivadas upi uzlūko kā „pūķa ķermeni.”

Patala. Saukta arī par Nagaloku - "Nāgu pasauli." Pazemes pasaule senos hindu mītos, kas sastāvēja no 7 apgabaliem. Patalu apdzīvoja dievības, kas bija naidīgas cilvēkiem un debesu dievībām. Saskaņā ar nostāstiem Patala ir pati skaistākā vieta uz Zemes, kas skaistumā pārspēj pat Indras debesis.

Budistu stāstā par prinča Gautamas dzimšanu  jaundzimušo ieradušās sveikt dažādas debesu būtnes un dievi. Brāma priecājies, Indra paņēmis bērnu un liegi nolicis to uz zemes, bet Nanda un Upananda, nāgu ķēniņi, nomazgājuši jaundzimušo līdzās plūstošā siltā un aukstā ūdenī. 

Saites.
Hinduisms un hinduisti.