Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Numa Pompīlijs (715.-673./672.g.)

Latīniski - Numa Pompilius.
Senās Romas otrais etrusku ķēniņš no 715. līdz 673./672.g.pmē.

Radniecība. Viņa sieva Egērija bija nimfa.

Dzīvesgājums. Romas otrais ķēniņš. Nodibināja virspriestera amatu.
Pec izcelsmes sabīnis no Kūras.
Viņam piedēvē dažādu kultu, priesteru kolēģiju un amatnieku kolēģiju iedibināšanu.

Numa Pompīlijs un debesu vairogi. Viņa valdīšanas laikā no debesīm nokritis vairogs - ankils, ko senie romieši padarīja par savu pielūgsmes objektu. Numa Pompīlijs šai sakarā iedibināja vairoga kultu un nozī mēja tam atbilstošus priesterus - salijus.

Laulība ar nimfu. Cilvēces vēsturē zināmi daudzi nostāsti par seksuālajiem sakariem un pat laulībām ar Garu pasaules pārstāvjiem. Numas Pompīlija laulība ar nimfu Egēriju ir viena no pazīstamākajām.
Pēc romiešu vēstur­nieka Tita Līvija ziņām, Numa, lai padarītu savus likumus nozīmī­gākus, apgalvojis, ka tie cēlušies no dievietes (nimfas) Egērijas, kas bijusi viņa draudzene.
Ūdens nimfa (nāra) Egērija mitinājusies svētbirzes avotā Portkapēnas tuvumā pie Senās Romas dienvidu sienas. Numa pie viņas gājis vakaros un saņēmis padomus reliģisko likumu noteikšanas jomā - sakarā ar tiem Numa Pompīlijs guva slavu nākošajos gadsimtos.
Satīriķis Juvenāls viņu sauca par N, citi viņu uzskatīja par ķēniņa sievu vai mīļāko.
Sv.Augustīns savā grāmatā "Par Dieva pilsētu" atsaucas uz romiešu vēsturnieku Varonu, kas esot uzskatījis, ka laulība starp Numu un Egēriju bijusi mītisks izskaidrojums tam, ka ķēniņš savā likumdevēja darbībā izmantojis ūdenspareģojumus.
Plūtarhs savā "Numas Pompīlija dzīvē" gan šaubījās vai cilvēki un gari spēj savienoties erotiskā nozīmē, tomēr rakstīja: "Viedie ēģiptieši pareizi runā, ka dievišķs gars var iegūt sievieti, tas ir iedzimt viņā savu paaudžu sākumu, taču no otras puses - viņi uzskata, ka nav iespējams vīrieša sakars vai miesiska saplūšana ar garīgu esību, neaizdomājoties, taču kaut kam, kas var notikt no vienas puses, vajadzētu būt iespējamam arī no otras; saplūšana, noteikumu spēkā, abpusēja."

Avoti.
Plūtarhs. "Numas Pompīlija dzīve."

Saites.
Romas valdnieku saraksts.
Senā Roma.
Roma.