Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nortečikas kultūra

Pašlaik akadēmiskās zinātnes atzīta vecākā kultūra Dienvidamerikā, Peru ziemeļos.

Nortečikas civilizācijas centri. Galvenā un pazīstamākā no šīs kultūras pilsetām ir Karala, kas pašlaik nopieetni tiek pētīta.
Bet dažas no citām Nortečikas apmetnēm vēl aizvien ir gandrīz nepieejamas arheologiem. Viena Huarikangas (Huaricanga) apmetne aplūkojama pirmoreiz rakstā, kas publicēts 2004.gadā. Hāsa komanda, Vinifreds Krēmers (Winnifred Creamer) un Alvaro Rūzs (Alvaro Ruiz) uzgāja cilvēku mājokļu liecības iekšzemē, kas datējamas ar 9210.g.pmē., kā arī izpētīja ap 3500.g.pmē. esošās pilsētapmetnes. Citas šajā rajonā uzietas pilsētapmetnes ir vecākas par Karalu: Caballete ir datēta ar 3100.g.pmē., Porvenir un Upaca - 2700.g.pmē. Čārlzs Mans (Charles Mann) raksta, ka „atsevišķi neviena no 25 Nortečikas pilsētām lieluma ziņā nevar sacensties ar Šumeras pilsētām, bet kopskaits bija lielāks nekā Šumerā.”

Vēl vecākas piramīdas. Tomēr, Karalas kā vissenākā piramīdu kompleksa slava varētu būt īslaicīga. Arheologi ir atraduši 5500 gadu vecu ceremoniālu laukumu pie Sechin Bajo, Casmam 229 jūdzes uz ziemeļiem no galvaspilsētas Limas. Atklājumu veica Berlīnes Freijas universitātes Latīņamerikas institūts (Latin American Institute at the Freie University in Berlin) komanda profesora Dr.Petera Fuha (Peter Fuchs) vadībā. Tas ietvēra platformu piramīdu, kas iespējams sākotnēji bija simts metru augsta (vai pat vairāk). Radioaktīvā oglekļa datēšana parādīja, ka tā ir viena no visvecākajām struktūrām, kāda jebkad ir atrasta Amerikā. Atklājumi Sechin Bajo liecina, ka šis piramīdu komplekss ir vecāks par Karalas.

Kopaina. Ņemot vēra iepriekš izklāstītos faktus ir skaidrs, ka vecākā civilizācija Amerikā eksistējusi daudz agrāk nekā līdz šim bija pieņemts domāt - ap 3100.g.pmē. Šajā laikā Peru pēkšņi uzplaukusi augsti attīstīta civilizācija un sabiedrisku ēku celtniecība. Šo civilizāciju raksturo visi galvenie civilizāciju raksturojošie parametri, kuri tiek iekļauti vispārpieņemtajā civilizācijas definīcijā:
· centralizēta lēmumu pieņemšana;
· oficiāla reliģija;
· sociāla hierarhija;
· jaukta, uz lauksaimniecību un zvejniecību balstīta ekonomika.

Vienīgais iztrūkstošais parametrs ir rakstība, kaut gan ir uzieti artefakti, kas liecina par mezglu rakstības - kipas eksistenci.
Par senāko Peru civilizāciju Džonatans Hāss ir teicis: „Par tāda mēroga tik augstu attīstības pakāpi šajā laikā un gandrīz jebkurā laikā nav dzirdēts nekur citur Jaunajā pasaulē. Iegūtie dati ļauj ierindot Amerikas civilizācijas sākumus līdzas citām lielajām, senajām civilizācijām.”
Un Karala nebūt nav senāka šis civilizācijas pilsēta. Pie tam, šie atklājumi nebūt neapstrīd, Poznaņska noteikto datējumu Tiavanakas pilsētai, kas iespējams tik tiešām ir vissenākās pilsētas drupas visā pasaulē. 

Saites.
Karala.