Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nirvāna

Pāli - nibbāna, sanskritā - nirvāna.
Saskaņā ar budisma mitoloģiju tā ir Dievišķa apgaismība - augstākais iespējamais garīgais stāvoklis, pēc kura to sasniegušais kļūst par budu, pēc tam spēj atklāt cilvēkiem pestīšanas ceļu, norimšana, izdzišana.

Buda mācīja, ka ar pašiedziļināšanos iespējams iznīcināt vēlmes, pieķeršanos dzīvei. Tikai tā var sasniegt nirvānu.

Budisma reliģiski mitoloģiskajā sistēmā viens no pamata jēdzieniem, kas nozīmē apziņas augstāko stāvokli, pretēju sansārai. Nirvānā vairs neeksistē pārdzimšanas un pārejas no vienas sansāriskās eksistences sfēras uz citu. No sansāriskajiem radījumiem tikai cilvēks spēj sasniegt nirvānu un kļūt par budu.

Bez redzamās pasaules sansāras, kā māca budisms, pastāv divas neredzamas pasaules: no tām pirmā - augstākā pasaule ir nirvāna - garīgā pirmsākuma miteklis, pilnīga tukšuma un absolūta miera valstība; otrā - vidējā pasaule ir svētlaimes valstība, ko apdzīvo garīgas būtnes, kas sasniegušas bodisatvu stāvokli, bet vēl nav ienirušas nirvānā, t.i. nav pārgājušas augstākajā pasaulē. Budisms māca, ka šajā vidējā svētlaimes pasaulē pastāv paradīzes valsts, tā sauktā "gaišā zeme," kuras ķēniņš ir buda Amitaba. Pateicoties tam ticīgie guvuši iespēju pārdzimt Amitabas "gaišajā zemē," ko sauc par paradīzi Sukavati, lai pēc tam pārietu nirvānā.

Par nirvānu: "Pēc atbrīvošanās sasniegšanas indivīda "es" nosacījumi turpina eksistēt. Nirvāna nenozīmē mūsu pilnīgu izzušanu, kaut patiess ir fakts, ka turpmāk esam brīvi no karmas un aptumšojumu izsauktās piespiedu pārdzimšanas. Daudzi rietumu autori nepareizi saprot šo momentu, apgalvojot savos darbos, ka nirvānu sasniegusī personība pilnībā pārstāj eksistēt. Tā tas nav. Sasniedzot nirvānu, mēs iegūstam patieso brīvību un neatkarību it visa, kas lai arī tas nebūtu, lai arī tas neattiecas uz ārējiem objektiem (nirvāna, vai atbrīvošanās stāvoklis, sniedz mums iekšējo brīvību, taču atmodinātā būtne kā agrāk turpina funkcionēt savstarpēji ar ārējām parādībām, gan dzīvām būtnēm, gan apkārtējās pasaules nedzīvajiem priekšmetiem). Tiecoties pēc šāda stāvokļa, mums nepieciešams pārliecināt sevi savā spējā sasniegt nirvānu ar garīgās prakses ceļu." /dzimmijs13, praktizējošs budists/

Saites.
Buda.