Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pīla

Sengrieķu kultūras centrs Peloponēsas pussalas DR, netālu no modernās Pīlas pilsētas.

Vēsture. II g.tk.pmē.
Mikēnu civilizācijas periodā Pīla bija svarīgs administratīvs centrs, kas tika nopostīts ap 1180.g.pmē., t.i. - apmēram tajā pašā laikā, kad, saskaņā ar Homēra eposā “Iliāda” vēstīto, ahajieši ieņēma un sagrāva stipri nocietināto Trojas pilsētu Mazāzijas piekrastē.

Atklāšana un izpēte. 1939./1939.gadā amerikāņu arheologs Karls Blēgens (Carl Blegen) netālu no Pīlas atraka plašas, ar 1300.g.pmē. datējamas mikēniešu pils paliekas, kuras tika identificētas ar Homēra poēmā “Odiseja” aprakstīto ahajiešu valdnieka Nestora pili. Īpaši vērtīgs atradums bija no apmēram 1000 plāksnītēm sastāvošais valdnieka arhīvs. Tās bija klātas ar tobrīd vēl neatšifrētās lineārās rakstības B zīmēm.
2015.gada maijā amerikāņu arheologu pāra - Džeka Deivisa (Jack Davis) un viņa sievas Šaronas Stokeres (Sharon Stoker) - vadītā arheologu komanda sāka izrakumus netālu no Nestora pils, un atklāja ar dārglietām bagātu augstdzimuša mikēnieša kapu.

Aplūkojamie objekti.
Nestora pils.
Grifa karavīra kaps.
Šīs kapenes Grieķijas Kultūras ministrija atzina par nozīmīgāko un aizraujošāko arheoloģisko atklājumu, kas kontinentālajā Grieķijā izdarīts pēdējā pusgadsimta laikā. Tā kā starp bronzas laikmeta karavīra kājām tika atrasts guļam šķīvis ar iegravētu mītiskā dzīvnieka, grifa, attēlu, tad arī kapenes arheologi nosauca par “Grifa karavīra kapu.”

Atradumi.
Māla plāksnes ar lineāro „B” rakstu. Uzietas ķēniņa Nestora pilī.

Grifa Karavīra kapeņu atradumi. Kapenēs arheologi atrada labi saglabājušos trīsdesmit gadus veca vīrieša skeletu, apkārt tam izvietotus 2000 priekšmetu, piemēram, no dārgakmeņiem veidotu kaklarotu, zobenu ar ziloņkaula spalu, sudraba kausus un četrus zelta zīmoggredzenus.Tā kā starp bronzas laikmeta karavīra kājām tika atrasts guļam šķīvis ar iegravētu mītiskā dzīvnieka, grifa, attēlu, tad arī kapenes arheologi nosauca par “Grifa karavīra kapu.” Viens no gredzeniem - nosaukts par "Pīlas kaujas ahātu," - ir tik smalki veidots, ka rosina domu par kādu modernu tehnoloģiju pielietošanu.

 Raksti.
Grieķijā atrastas neparastas, 3500 gadu senas, sabiedrības virsslānim piederoša Mikēnu kultūras karavīra kapenes.
Jauni secinājumi par pagājušajā gadā netālu no Pīlas atrastajām bronzas laikmeta grieķu karavīra kapenēm.
“Grifa karavīra” kapā atrastais mīnojiešu gredzens liek pārrakstīt bronzas laikmeta grieķu mākslas vēsturi.
Netālu no “Grifa karavīra” kapa atklāj vēl divas bagātīgas bronzas laikmeta kapenes.
 

Saites.
Sengrieķu kultūras centri.
Mikēniešu kultūra.