Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pijs IX (1846.–1878.g.)

254.Romas pāvests no 1846.–1878.gadam, tas ir otrais visilgākais pāvesta tronī pavadītais laiks – 32 gadi, ja ņem par pilnu mītiskā pirmā pāvesta Sv.Pētera 37 valdīšanas gadus.

Dzīvesgājums. Iegājis vēsturē kā „atpakaļrāpulis,” jo nosodīja baznīcas atdalīšanu no valsts, nosauca apziņas brīvību par „neprātu,” bet vārda brīvību – par „smirdošiem maldiem.”
1854.gadā Pijs IX pasludināja dogmu par jaunavas Marijas neapgrēcīgo ieņemšanu - Jēzus māte ir bezgrēcīga un brīva no baznīcas apgrēcībām.
Visai nekulturāls – vēl 1860.gadā lika postīt Kolizeju Romā, lai ar tā akmeņiem rotātu kristīgās celtnes.
Katoļu baznīcas negatīvo, konservatīvo attieksmi pret liberālismu, sabiedriskās dzīves sekularizāciju un progresu pauda Pija IX enciklikas "Quanta cura" (1864.g.) un "Sillabus" (1864.g.) - "mūsu laikmeta maldu" sarakstu, kurā noliedza zinātniskos atklājumus, preses, vārda un apziņas brīvību, izsludināja anatēmu "tam, kas sacīs: Romas pāvests var un viņam vajag samierināties un vienoties ar progresu, liberālismu un moderno civilizāciju."
Viņa laikā 1865.gada 18.novembrī pasludināja pāvesta nemaldības dogmatu:
      Bībeles radītājs ir Dievs.
      Bībeles visas daļas ir svētas.
      Bībeles visas daļas ir radītas ar Svētā Gara atbalstu.
      Viss, par ko rakstīts Bībelē, nāk no Svētā Gara, un Dievs māca precīzi, pareizi un bez maldiem.

Laikā 1869.-1870.gadam sasauca II Vatikāna koncilu.

Itālijas apvienošanas procesā 1870.gadā, kad nodibinājās Itālijas valsts, Pijs IX protestēja pret Pāvesta valsts zemju sagrābšanu un nonāca tā dēvētajā Laterāna gūstā. Baznīcas valsts zaudēja teritorijas un Pāvesta valsts tika likvidēta.

Interesanti! Viņam ir tieša saistība ar prezidenta Ābrama Linkolna slepkavību. Baumo, ka tieši Vatikāns izplānoja Linkolna slepkavību un noalgoja Džonu Vilksu Būtu, lai šis iešauj Linkolnam pakausī. 

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban).