Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pijs XI (1922.-1939.g.)

Pius XI.
Achille Ratti.
258.Romas pāvests no 1922. līdz 1939.gadam.

Dzīvesgājums. Dzimis 1857.gadā.
1922.gadā noslēdza konkordātu ar Latviju.

Pāvesta valsts atjaunošana (1929.g.). 1929.gadā tika noslēgts Laterāna līgums starp pāvesta Pija XI vadīto Svēto krēslu un Musolīni vadīto Itāliju par Pāvesta valsts - Vatikāna nodibināšanu - tā bija neliela administratīvi politiska patstāvīga teritorija Romas pilsētā. Pāvests kļuva par valstiņas teokrātisko monarhu.
Kad plaši izplatījās marksisma idejas un komunistiskā ideoloģija, katoļu baznīcai kļuva nepieciešams izstrādāt arī savu sociālo doktrīnu. Pija XI 1931.gada otra lielā sociālā enciklika "Quadragesimo anno" aizstāvēja sabiedrības iedalījumu šķirās, vērsās pret sociālismu un komunismu. Tā aicināja "asociācijām" jeb "korporācijām" kalpot par darba un kapitāla sadarbības orgāniem.
Katoļu baznīcas negatīvo, konservatīvo attieksmi pret liberālismu, sabiedriskās dzīves sekularizāciju un progresu pauda Pija XI 1937.gada enciklika "Divini redemptoris." Tā runāja par ateistisko komunismu un paziņoja, ka "komunisms ir aplams savā dziļākajā būtībā," ka idejas par šķiru cīņas nepieciešamību un cilvēces problēmu atrisināšanu sociālās revolūcijas ceļā nav savienojamas ar kristietību.
1939.gadā pēc viņa norādījumiem iesāka arheoloģiskos izrakumus zem Sv.Pētera baznīcas, lai pierādītu, ka apustulis Pēteris tiešām dzīvojis un sludinājis Romā un atrastu tā kapu. Izrakumi turpinājās līdz 1950.gadam un noslēdzās jau pāvesta Pija XII valdīšanas laikā.
Miris 1939.gadā. Viņa apbedīšanas laikā tika atrastas romiešu senlietas.

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban).