Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pnompeņa

Kampučijas galvaspilsēta.

Vēsture. 1979.gadā Pnompeņu ieņēma Vjetnamas armija un Pola Pota sarkano kmeru valdīšanas laiks beidzās.

Aplūkojamie objekti.
      Karaļu pils. Celta 1866.gadā. Grezna, ar oranžiem, dzelteniem un sarkaniem zediem pils dārzos. Apskatei atvērta daļa pils, kurā ir Sudraba pagoda. Tās grīda izklāta ar 5000 sudraba plāksnēm, kas kata sver vienu kg. Zem šī tempā jumta atroas divas Budas figūras: viea veidota no kristāla, otra no 90 kg tīra zelta, izrotāta ar 2084 dimantiem, no kuriem lielākais ir 25 karāti.

       Karaļa pils. Daļa pieejama apmeklētājiem noteiktos laikos. Goda sardze. 
       Sarkano khmeru upuru memoriāls.
       Pnoma svētnīca. Wat Phnom.

       Genocīda muzejs. Taul Saleng. Veltīts sarkani kmeru valdīšanas periodam Kampučijā. Maksa 6 dolāri, ISIC kartēm par velti. Kādreiz šī bijusi pavisam parasta skolas ēka. Sarkano kmeru valdīšanas laikā tā izmantota par cietumu - Drošības cietumu Nr.21. Vienlaikus te izvietoti līdz pusotram tūkstotim ieslodzīto, kas spīdzināti un pratināti. Lēš, ka šai cietumā 4 gadu laikā nogalēti ap 20 000 cilvēku. 1980.gadā nolēma, ka cietumu atstās kā piemiņas vietu nomocītajiem un izveidos Genocīda muzeju. Plakāti, ieslodzīto un sargu intervijas. Cietuma kompleksā vairākas ēkas.
Atvestie cilvēki tika fotografēti, izģērbti. Tad izvietoti pa kamerām, pieķēdēti pie grīdas, sienām, viens pie otra. Gulēšana visiem kopā ar galvām pretējos virzienos. Sarunāties aizliegts. 4:30 bija celšanās un pārbaude. Dažiem pa nakti bija izdevies veikt pašnāvību. 2 reizes dienā bija ēdināšana - saujiņa rīsu un šķidra zupa. Jebkādas spīdzināšanas, lika dzert savu urīnu un ēst savus sūdus. Ieslodzītie te vidēji izdzīvoja 2-3 mēnešus, bieši vien atzinās simtiem neesošos noziegumos un tad tika nogalināti ātrāk. Drīz apkārtnē beidzās apbedīšanas vietas, tad ieslodzītos veda ārpus pilsētas un nogalināja tur. Šaujamā munīcija bija dārga, tādēļ nogalināja ar kokiem, dzelzs stieņiem, mačetēm. Par mazāko pārkāpumu arī paši sargi varēja kļūt par ieslodzītajiem.

      Choenok Ek killing fields. Kampučijas vēstures tumšākā lappaspuse.
      Krievu tirgus. Viens no populārākajiem Pnompeņas tirgiem, kura nosuakums iegūts no krieviem, kas ar 1980.gadu sāka te tirgoties.

Saites.
Kampučija.