Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Palma, Palmas sala

Viena no septiņām kanāriju salām, kas atrodas 70 km uz ZR no Tenerifes, trīs reizes par to mazāka.

Iedzīvotāji - 85 000.

Viens no tās vulkāniem - Kumbravjeha, joprojām ir aktīvs. Banānu audzēšana ņem pārsvaru pār tūrisma industriju. Tikai dažas viesnīcas, melno smilšu pludmales, raupja topogrāfija, dabas parki un 1000 km garas takas.

Vēsture. Žanam Betankuram neizdevās pakļaut Palmas salu. 
1585.gadā Kumbrevjeha vulkāna izvirdums te turpinājās 84 dienas.
1971.gadā vulkāna izvirdums turpinājās 25 dienas.
2021.gada 19.septembrī pēc 50 gadu pārtraukuma spēcīga vulkāna izvirduma laikā nopostītas apmēram 1350 mājas, skolas un baznīcas, upuru gan nebija. Nodarīti arī lieli zaudējumi salas rieteņos esošajām banānu plantācijām - lava apklājusi vairāk kā 1300 ha iepriekš lauksaimniecībā izmantojamas zemes. Lavas straumes augstums sasniedzis pat 12 m. Kopumā evakuēti aptuveni 7000 iedzīvotāji. Šis izvirdums turpinājās gandrīz 3 mēnešus - līdz 13.decembrim. Šis vulkāna izvirdums bija ļoti straujš un negaidīts.

Būtiska Palmas salas ekonomikas sadaļa ir lauksaimniecība: banānu audzēšana rada ap 50% no salas kopprodukta, audzē arī avokado, vīnogas u.c.
     
Aplūkojamie objekti.
Santakrusa. Salas galvaspilsēta. Tās baznīcās un klosteros daudz flāmu mākslas darbu, kas te atvesti XVI gs., cukurniedru tirdzniecības ziedu laikos.

Tavurientes Dabas parks. Salas rietumu krastā.
Piramīda. Palmas salā arī ir vismaz viena guanču būvēta pakāpjveida piramīda, kādas ir Tenerifē.

Kumbrevjehas vulkāns. Kumbre Vjeha. Nesenais vulkāna izvirdums ilga 85 dienas – no 2021.gada 19.septembra līdz 25.decembrim. Iepriekš šis vulkāns bija klusējis 50 gadus. Par laimi, tas neprasīja cilvēku dzīvības. Pēc tā sākuma tika evakuēti aptuveni 7000 vietējo iedzīvotāju un 500 tūristi. Bija iznīcinātas vairāk nekā 3000 ēkas, lava bija noklājusi zemi 1000 hektāru lielā platībā. Lēšams, ka nodarītie materiālie zaudējumi mērāmi teju miljardu eiro apmērā.

Sniega jaunava. Salas lielākais dārgums. Reizi 5 gados, jūlija pirmajā svētdienā apzeltīto jaunavas statuju nes lejā no XVII gs. kapelas kalnā uz ciemu lejā.

Astronomija Palmā. Palmas salā uzbūvēta Rokdelosmučačas observatorija (Roque de los Muchachos Observatory), kas tiekot uzskatīta par spicāko pasaulē. Tajā atrodas Heršela teleskops (William Herschel Telescope) un Ziemeļu optiskais teleskops (Nordic Optical Telescope).

Saites.
Kanāriju salas.