Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rapamicīns

Rapamycin.
Rapamicīns ir viela, ko izdala augsnes baktērijas un ko pirmo reizi atklāja Lieldienu salas augsnē - izrādās, tā pagarina dzīvi ne tikai raugam, mušām un tārpiem (tas bija zināms jau agrāk), bet arī pelēm. 

Eksperimenti, ko neatkarīgi veica trijās laboratorijās, parādīja, ka peļu tēviņi, kas sāka saņemt rapamicīnu jau diezgan lielā vecumā (600 dienas), dzīvo par 9%, bet mātītes - par 13% ilgāk nekā kontroles peles, kas šo vielu nesaņēma. Taču rapamicīnam ir kaitīgi blakusefekti, kas nepieļauj tā izmantošanu cilvēku dzīves pagarināšanai.

Rapamicīnu ražo augsnes baktērijas Streptomyces hygroscopicus. Agrāk jau bija noteikts, ka šī viela pagarina rauga un bezmugurkaulnieku (mušu, tārpu) dzīvi. Pētot šī efekta cēloņus, zinātnieki atklāja, ka rapamicīns nomāc svarīgas, par TOR (target of rapamycin - "rapamicīna mērķis") sauktas regulatorās olbaltumvielas aktivitāti. Kā noskaidrojās, TOR šūnā regulē vairākus dzīvībai svarīgus procesus, ieskaitot šūnu dalīšanās tempu un olbaltumvielu sintēzes ātrumu. Zīdītājiem ir savs olbaltumvielas TOR variants, taču par tā ietekmi uz dzīves ilgumu līdz šim praktiski nekas nebija zināms.

Raksti.
Rapamicīns palēnina peļu novecošanu.

Saites.
Nemirstība.