Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Senusrets I (1956.-1911.g.pmē.)

Sesostris I jeb Kheperkare

Senās Ēģiptes Vidējās valsts XII dinastijas otrais faraons no 1956. līdz 1911.g.pmē.

Radniecība. Tēvs - Amenemhets I.
Dēls - Amenemhets II.

Dzīvesgājums. Pēdējos 10 sava tēva Amenemheta I valdīšanas gadus bija faktiskais Ēģiptes valdnieks. Vēl būdams troņmantnieks un tēva līdzvaldītājs, veica laupīšanas uzbrukumu Lībijai, aizdzenot lopus un karagūstekņus.

Ārpolitika. Vēlāk veicis iekarošanas politiku dienvidos Nūbijas teritorijā līdz pat mūsdienu Vadi Halfai (mazliet zemāk par otrajām Nīlas krācēm), organizējis ekspedīciju uz Lielo oāzi (Hargu) Lībijas tuksnesī un uz zelta ieguves vietām Arābijas tuksnesī (uz austreņiem no Koptas).
Senusreta I valdīšanas laikā Minajas pussalā tika atjaunots darbs vara raktuvēs, tika nodibināti diplomātiskie sakari ar Sīrijas un Palestīnas valdnieciņiem un cilšu vadoņiem. 

Iekšpolitika. Centās pastiprināt valsts centralizāciju, taču darbojās uzmanīgi, saglabājot nomarhu bagātības un privilēģijas, atbalstot tos.

Atradumi.
Senusreta I stēla Heliopolē. Vēl joprojām savā sākotnējā vietā stāv sarkana granīta obelisks, kuru XII dinastijas faraons Senusrets I uzslēja Atuma-Ra templī. Obeliska garums ir 21 metrs un svars – 120 tonnas.

Avoti.
Saglabājušās Amenemheta I pamācības, kas adresētas tā dēlam Senusretam I. 

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).