Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Saijala

Vēsture. Ietilpa Šivu valstī.

Objekti.
Pils. Tipiskā Puuk celtniecības manierē. 4 stāvu ēka. Neliela piramīda, kas pielāgota dzīvošanai. Ap 85 m garumā.
Pirmā pakāpe bija galvenā dzīvojamā daļa ar 52(?) telpām. Visām telpām ir durvju aile, centrālajā telpā ved tāda kā parādes ieeja, kas vidū pārdalīts ar masīvu kolonnu. Vairākās telpās var iekļūt, īpaši rieteņu pusē. Vispār pirmais stāvs ir stipri izpostīts, īpaši aizmugurējā ziemeļu daļa. Sienas gludas un neizkrāsotas, domājams, šis stāvs kalpojis kalpotājiem.
Otrais stāvs jeb pakāpe ir daudz mazāka par pirmo. Tādējādi otrās pakāpes telpu priekšā atrodas ap 10 m plata terase. Šai pakāpē telpas ir daudz greznākas – sienas rotātas ar smalkiem griezumiem. Ieeja katrā no 4 priekšējā posma telpām sānos rotāta ar divām nesošām kolonnām ap 2 m augstumā un 0,5 m biezumā. Katra ieeja atdalīta no nākamās ar 8 akmens puskolonnām.
Virs ieejām (laikam 2.stāva) ir Contemaka („nolaidušās dieva”) attēli – laikam vienīgais gadījums Puuk stila maiju arhitektūrā. Dieva attēlu abās pusēs sargā fantastiski dzīvnieki, kas mazliet atgādina zirnekļus. Akmens frīzē ir degunainā Čaka dieva maskas.
Trešais stāvs – dīvaini, bet noformēts daudz vienkāršāk. Tomēr iespējams, ka tieši te dzīvoja pilsētas ķēniņš.
Kādreiz visa pils bijusi koši izkrāsota.

Mirador („novērošanas tornis” – spāņu val.). Tā ir vēl viena piramīda. No tās palikušas tikai pirmās pakāpes drupas un viena augsta siena. Sienā ir taisnstūra formas lodziņi. 

Saites:
Maiji.
Maiju kultūras centri.