Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Svīres

Apus Apus.
Lidojumā izdod skaļus saucienus svīr, no kurienes cēlies nosaukums.

Svīre ir labākā lidotāja pasaulē, pat rekordiste. Putns gaisā pavada teju visu dzīvi.  Tā gaisā ēd, dzer, pasmeļot ūdeni no dīķa, vāc sīkus materiālus ligzdai, arī guļ lidojot, pamīšus ar vienu un otru aci. Svīre lidojumā pat pārojas un apstājas vien tad,kad jāparūpējas par pēcnācējiem - ligzdošanas laikā.

Svīri nekad nevar redzēt sēžot uz jumta kores vai eektrības vadiem, arī staigājam pa zemi.

Svīres ir viegli pamanāmas, parasti uzturas baros. Lielāko daļu gada var pavadīt gaisā, ne reizi nenolaižoties uz zemes. Pēc izskata atgādina bezdelīgu vai mājas čurksti, taču ir lielāka. ar tumšu ķermeņa apakšpusi (čurkstei un bezdelīgai vēderi ir balti). Svīru galvenā dzīvotne ir cilvēka apdzīvotas vietas - pilsētas un ciemi.

Ligzdot svīres sāk 4 gadu vecumā un pāri veido uz mūžu - tas var ilgt pat 20 gadu.Ligzdo klinšu spraugās, var arī cilvēka radītās celtnēs - bēniņos, ventilācijas lūkās, var izmantot arī dobumus un putnu būrus.

Svīre ir viens no vēlajiem gājputniem, kurš par ziemošanas vietu izvēlas Āfriku uz dienvidiem no ekvatora. Latvijā svīres ierasti sastopamas no maija vidus līdz septembra vidum. Ja irauksts un lietains, vējaims, svīrēm tas ir piespiedu badošanāsperiods un viens no lielākajiem apdraudējumiem izdzīvošanai - lai barotos tām jālido tālu no igzdošanas vietas.

2022.gadā Latvijas Ornitologu biedrība izvēlējās svīri par Latvijas gada putnu. Latvijā ligsdo 64-154 tūkstoši svīru pāru. Eiropā kopumā svīru populācja sarūk, Latvijā ne. Uzskata, ka Eiropā svīru skaitu apdraud māju renovācija.

Raksti.
Putni-rekordisti: svīres, nenolaižoties, vair gaisā pavadīt 10 mēnešus.

Saites.
Putnu klase.