Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šamanisms, šamaņi

Šamanis – „tas, kurš zina” (tungusu valodā).

Šo, no tungusu valodas nākušo, terminu antropologi izmanto, lai kopēji apzīmētu pamatiedzīvotāju garīgos un ceremoniālos līderus visā pasaulē. Savukārt šamanisms var tikt definēts kā visu pirmatnējo cilšu garīgā gudrība. Tā kā visas senās reliģiskās prakses sakņojas dabā, tad šamanisms ir metode, ar kuru cilvēki var nostiprināt savu dabisko saiti ar dabu.

Šamaņi ir personas, kas nodarbojas ar buršanos. Tā reizēm sauc arī cilšu šamaņus vai triku rādītājus. Vudū reliģijā tos sauc par bokoriem.

Šamaņi praktizēja dāžādu faktoru izraisītus izmainītas apziņas stāvokļus, Tādos stāvokļos šamaņi redzēja vīzijas un ieguva pārdabisku spēku no gariem-palīgiem, kas bieži vien stādījās priekšā bīstamu un varenu dzīvnieku veidolā (klaburčūskas, grizli lāči). Gari-palīgi gandrīz nekad nepieņēma tādu dzīvnieku veidolus, kurus izmantoja pārtikā, jo šamanim bij atabu ēst sava gara-palīga dzīvnieku tēlu gaļu. Šamanisms nav saistīts ar tādiem vai citādiem sociāli ekonomiskajiem apstākļiem sabiedrībā vai ar tās attīstības līmeni. Pēc būtības šamanisms ir universāla cilvēku spēja ieiet izmainītas apziņas stāvoklī (IAS) un veikt ārpusķermeņa ceļojumus citās pasaulēs/dimensijās, kur tikties ar turienes apdzīvotājiem un gūtu no viņiem nepieciešamās zināšanas un dziednieciskās spējas.

Šamanisma vecums. Ir nenoliedzami, ka šamanisms ir visvecākā reliģija uz Zemes, pirmatnējā maģija. Tiek uzskatīts, ka šamanismam ir apmēram 10 000 gadu sena vēsture. Taču šāds pieņēmums nav nekas cits kā vien ērts un apaļš skaitlis, kas, būtībā, nenozīmē neko citu kā vien to, ka šamanisms uz Zemes eksistē jau ļoti ilgu laiku. Par šamanisma izcelsmes senumu zinātnieku viedokļi ir atšķirīgi – vieni uzskata, ka tā pirmsākumi meklējami pirms vismaz 60 tūkstošiem gadu, citi – aptuveni pirms desmit tūkstošiem gadu, tomēr droši pierādāmas senākās arheoloģiskas liecības par to ir atrastas Ziemeļāzijā un Ķīnā un tiek datētas ar 3000.g.pmē.

Daudzās pasaules tautas bieži vien izstrādājušas savdabīgas šamanisma kultūras. Šamanisma pēdas un prakse atrodamas ikvienā pasaules reliģijā, ieskaitot pat tādas kā kristietība un islāms.

Pie šamanisma pieder:
pirmatnējās cilšu reliģijas, senēģiptiešu reliģija, maiju reliģija.

Šamanismu kopējās funkcijas. Vara pār gariem, komunikācija ar mirušajiem, slimo dziedināšana, pareģošana, komunikācija ar dzīvniekiem un to uzvedības kontrolēšana. Taču svarīgākā funkcija no visām ir tā saucamais „dvēseles lidojums,” kad transa laikā šamaņa dvēsele pamet fizisko ķermeni un dodas uz garu pasauli, no turienes aizbildņiem un skolotājiem smelties okultās gudrības un spēku.

Šamanistikas ārējie atribūti. Daudzi šamaņu apģērba atribūti nav vienkārši dekoratīvi, bet gan tiem ir maģiska nozīme. Svarīgs šamanisma atribūts, ko izmanto apģērbā ir putnu spalvas - lidojuma simbols.

Šamanisms Eiropā.

Šamanisms Āzijā. Autentisko šamanismu mūsdienu Āzijā praktizē Tuvā, Jakutijā, Mongolijā, Tibetā, Kalimantānā (Indonēzija) u.c.
Šamanisms Tuvā. Tuvas šamaņu rituālos galvenā nozīme esot šamaņa spējai reizēm pat tikai ar stipras gribas palīdzību nonākt īpašā ekstāzes stāvoklī, kad viņš it kā atdala savu dvēseli no ķermeņa un, pārvietojoties citās dimensijās, pārņem šo citu pasauļu pieredzi. Saskaņā ar tuviešu tradīciju agrāk šamanim vispirms bijis jāiziet iniciācijas rituāls – jāiztur dažādi smagi pārbaudījumi, ko spēja vien pats cienīgākais kandidāts. Tuviešu tautas leģendās vēstīts par nākamo šamaņu ceļojumiem uz pazemē mītošo senču valstību, kur tradicionāli mitinās visi ļaunie gari. Dažreiz īpaši cietis iesvētāmā šamaņa ķermenis, kad to rituāli it kā ziedojuši gariem. Senās teikas vēsta, ka zem šamaņa ādas mēdza iešūt maģiskus kristālus, akmeņus vai pat čūskas. Tuvas šamaņi pārsvarā ir šauri specializējušies – vieni veic īpašos mirušo piemiņas rituālus, citi pareģo nākotni uz akmeņiem, citi spēj izmainīt pagātni, vēl citi dziedina.
Padomju okupācijas gados šamaņi nežēlīgi vajāti – tikai trīsdesmito gadu sākumā īsā laikā nošauti 725 šamaņi. Pēc šamaņa vienkārši atnāca uz viņa jurtu un bieži turpat uz vietas nošāva. Augstdzimuši šamaņi nereti sava darba atribūtus slēpa alās. Kopš XX gs. 90.gadu sākuma līdz ar tautas nacionālo atmodu notiek tuviešu šamanisma atdzimšana.
Šamaņa loma bijusi tik nozīmīga, ka daudzām tautām bijis zināms arī īpašs mirušo šamaņu kults. Patlaban Tuvā darbojas 7 šamaņu apvienības, piemēram, Dungur ("tamburīns" - tuviešu val.). Šobrīd Tuvā praktizē aptuveni 172 šamaņi.

Šamanisms Āfrikā.

Šamanisms Ziemeļamerikā. Meksikā.

Šamanisms Dienvidamerikā. Biezā slānī.

Šamanisms Austrālijā un Okeānijā. Mūsdienās šamanismu piekopj dažos Austrālijas un Jaunzēlandes apgabalos.

Nospiedums kultūrā.
Aijas Andrejevas & ZeBrenes dziesma "Šamanis" - šeit.

Raksti.
Filipīnās atrod pirms 9000 gadiem, iespējams, šamanistiskā rituālā kremētas sievietes apbedījumu. 
Lekcija par šamanismu latviski: "Neērto tēmu referātu maratons 2017."

Saites.
Buršanās, zintniecība un maģija.
Reliģijas un reliģiozitāte.