Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Transports

Tvaika lokomatīve. To izgudroja 1797.gadā.

Velosipēds. Patentu uz pirmo velosipēdu izsniedza 1818.gadā.
1889.gadā Daniels Stovers (Daniel Stover) un Viljams Hanss (William Hance) saņem patentu par divriteņu kājas bremzēm (back pedal brake). Kājas bremze mūsdienās vairs nav tik populāra kā uz stūres esošās rokas bremzes, taču koncepts joprojām tiek izmantots. 

Metro. Šis vārds radies Parīzē. Sākotnēji katra transporta kompānija dižojās ar savu vārdu, bet, kad parīzieši savu pazemes dzelzceļu La Campagnie du Chemin De Fer Metropolitain de Paris ērtības dēļ saīsināja uz "metro," šis nosaukums ātri ieviesās visā pasaulē.
Doma par pazemes dzelzceļu dzima 1830.gadā, tomēr pirmo tādu transporta līniju atklāja Londonā 1863.gada 10.janvārī. Tajā vagonus vilka tvaika lokomotīve, un pirmajā dienā aizvizināja 38 000 pasažieru.
Sākumā metro caurules guldīja atvērtā tranšejā, bet, lai izveirītos no strīdiem ar zemes īpašniekiem, sāka rakt apakšzemes tuneļus.
Dziļākās stacijas - Ziemeļkorejas Phenjanā - 110 m, Kijeva un Pēterpils - abām 105 m.
Skaistākais metro - daudzi uzskata, ka Maskavā. Centra stacijas ir kā lepnas pils zāles. mūsdienās uz šo godu pretendē arī Stokholmas metro, kurā katra stacija izveidota kā unikāls modernās mākslas darbs. Toties Mehikas metro stacijas izrotātas ar oriģināliem maiju bareljefiem.
Metro satiksme organizēta tikai vienā virzienā, tādēļ avārijas ir ārkārtīgi retas.
Metro noslēpumi. Tuneļu tīkli pazemē allaž piesaistījuši pastiprinātu cilvēku uzmanību, tādēļ to sakarā tiek stāstītas visvisādas dīvainas un pārsteidzošas lietas. 
Londonas metro. Šodien dienā vizina 3,4 mljonus pasažieru.
Dubaijas metro. Tas ir pasaulē garākais - 75 km. Pilnībā automatizētais metro atklāts 2009.gada 9.septembrī plkst. 9:09:09. Vagoni iedalīti biznesa un ekonomiskajās klasēs, atsevišķi vagoni paredzēti sievietēm un bērniem.
Tokijas metro. Tas ir pasaulē noslogotākais metro. 310 km garās līnijas savieno 290 stacijas, ko ik dienas izmanto 8,7 miljoni pasažieru.
Maskavas metro. Tam ir 182 stacijas, 298 km līniju kopgarums, pārvadā 6,9 miljoni pasažieru dienā.
Ķīnas metro. Esot plašākais pasaulē - 1209 stacijas, 1879 km.
Rīgas metro. Paldies dieviņam, tā arī netika realizēts. Neilgi pirms PSRS sabrukuma šis projekts tika apturēts. Tas paredzēja 16 greznas stacijas un bija paredzēts nodot ekspluatācijā 2000.gadā. Sabiedrības bažas saistījās ar vecrīgas senās apbūves saglabāšanu gan arī par tūkstošiem jaunu migrantu, ko strādnieku veidā okupētajā Latvijā varētu iepludināt padomju vara.
Terora draudi. Lielā ļaužu daudzuma dēļ, kā savu terora aktu veikšanas vietu to izvēlas visādas asinskarīgas personas un to grupas. Tokija - 1995.g., 13 upuri, ievainoti 50; Dienvidkoreja - 2003.g., 200 upuri, 147 ievainoti; Maskava - 2010.g., 40 upuri, vairāk kā 100 ievainotie; Minska - 2010.g., 15 upuri, 52 ievainotie.

Trolejbusi. Šādu transporta līdzekli ar nosaukumu Elektromote 1882.gadā izgudroja vācu inženieris  Verners fon Sīmenss.
1882.gada 29.aprīlī pirmā trolejbusu līnija pasaulē sāka darboties Berlīnes piepilsētā Halenzē.
Rīgā trolejbusus izmanto kopš 1947.gada.
Garākais trolejbusa maršruts pasaulē ir no Simferopoles līdz Jaltai Krimā.

Vieglie automobiļi.
Toyota. Tās logotips ir tāds, jo kompānija iesakumā ražoja automātiskās stelles.
Volvo. Savu pirmo automašīnu kompānija izlaida Gēteborgā 1927.gada 14.aprīlī.