Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Teides vulkāns

Spāniski - Las Caņadas del Teide.
3718 m augsts un aktīvs vulkāns Kanāriju arhipelāga Tenerifes salā, 3.lielākais pasaulē pēc augstuma un krātera izmēra.

Apraksts. Teide ir lielākais Kanāriju salu vulkāns - 3718 m, krātera diametrs - 18 km. Augstākā virsotne Kanāriju un arī visās Atlantijas okeāna salās. Tā augstums no pamatnes - 7500 m, tas ir trešais augstākais vulkāns pasaulē, pēc Maunakea un Maunaloa Havaju salās. 3.lielākais krāteris pasaulē - 18 km diametrā. Teides vulkāns ir ne tikai dabas brīnums, bet arī leģendu un mitoloģiju avots, kas piesaista tūristus un pētniekus no visas pasaules.

Ģeoloģija. Vulkāna izveidošanās sākās pirms aptuveni 170 000 gadiem, un kopš tā laika tas ir piedzīvojis vairākas izvirdumu fāzes, katru reizi veidojot jaunus ģeoloģiskus slāņus un ainavas elementus.
Pēdējais tā izvirdums noticis XVII gs., bet tagad tikai dūmo un dreb.
Pēdējais nozīmīgais izvirdums Teides vulkānā tika reģistrēts 1909.gadā (tas gan laikam ir Činjero vulkāns), un tas atgādina par vulkāna neparedzamo dabu.
Lai gan kopš tā laika nav bijis lielu izvirdumu, Teides vulkāns joprojām tiek uzskatīts par aktīvu, un zinātnieku komandas turpina rūpīgi uzraudzīt tā aktivitāti, lai laicīgi brīdinātu par iespējamām izmaiņām un nodrošinātu apkārtējo teritoriju drošību. 
Teides vulkāns ir izcils objekts zinātniskajiem pētījumiem, kas sniedz iespēju izpētīt vulkanoloģijas un ģeoloģijas jautājumus. Pateicoties tā unikālajām īpašībām un aktīvajai vulkāniskajai darbībai, zinātnieki no dažādām pasaules valstīm izmanto šo vulkānu kā dabisku laboratoriju, lai veiktu izpēti par vulkānisko aktivitāti, zemes iekšējo struktūru un ģeodinamiku. 

Vēsture. Teides vulkāns ir bijis iedvesmas avots neskaitāmiem māksliniekiem, dzejniekiem un rakstniekiem, kuri savos darbos ir atspoguļojuši tā grandiozitāti un mistisko atmosfēru. Daudzās gleznas, kas ataino Teides vulkāna majestātiskos skatus, dzejoļi, kas veltīti tā spēkam un skaistumam, un stāsti, kas stāsta par tā leģendām un ietekmi uz cilvēkiem, liecina par mākslinieku, dzejnieku un rakstnieku neizsmeļamo sajūsmu un cieņu pret šo dabas brīnumu.

Teide guanču mitoloģijā. Teides vulkāns Tenerifē ir ne tikai dabas brīnums, bet arī svarīga daļa vietējās guanču kultūras un mitoloģijas. Senie guanči ticēja, ka Teides vulkāns tur debesu jumu un ir vārti uz debesīm. No turienes var runāt ar zvaigznēm un ar roku aizskārt debesu kupolu. Taču kalnā augstu nerāpās, jo ticēja, ka krāterī dzīvo ļaunais gars Guaijota. Guančiem kalns bija zem stingra tabu.
Guanči uzskatīja, ka Teides vulkāns ir mājvieta ļaunajam dēmonam Guajotam (Guayota), kurš bija pazīstams kā tumsas radītājs. Leģendas stāsta, ka Guajota bija ieslodzījis Saules dievu Mageku (Magec) vulkāna dziļumos, tādējādi aptumšojot zemi un atņemot cilvēkiem gaismu un siltumu. Lai atjaunotu gaismu un dzīvību pasaulē, cilvēki lūdza citu dievu - Ahamāna (Achamana) palīdzību. Pēc spraigas cīņas starp dieviem, Guajota tika sakauts un ieslodzīts Teides vulkāna iekšienē, atbrīvojot Mageku un atgriežot gaismu zemei. 

Teides ekosistēma. Ap Teides vulkānu veidojas īpaša ekosistēma, kurā mīt neskaitāmas unikālas augu un dzīvnieku sugas, kas ir pielāgojušās šīs teritorijas ekstremālajiem apstākļiem. Šajā reģionā var sastapt dažādas endēmiskas augu sugas, tostarp Teides margrietiņu un Teides ziedu, kas ir īpaši pielāgojušies dzīvei vulkāna nogāzēs, kur augstumā ir ierobežota ūdens pieejamība. Šie augi zied tikai noteiktā gada laikā, piedāvājot apbrīnojamu skatu.
Dzīvnieku pasaule šajā reģionā ir tikpat bagātīga, ietverot dažādas putnu sugas, kukaiņus un čūskas, kas ir unikāli pielāgojušies šīs ekosistēmas īpatnībām. Šīs sugas ir svarīga daļa no vulkāna ekosistēmas un veido tās bioloģisko daudzveidību.

Tūrisms Teidē. Teides vulkāns, kas ir svarīga daļa no Teides Nacionālā parka, ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, kas apliecina tā nozīmīgumu un unikalitāti. Tūristi var uzbraukt kalnā ar funikulieri, un aplūkot milzu krāteri – 18 km diametrā un 80 km apkārtmērā.
Tūristi tiek aicināti izpētīt šo iespaidīgo dabas brīnumu, dodoties pārgājienos pa dažādām takām, kas vijas cauri vulkāniskajam ainavam, un baudot elpu aizraujošus skatus no vulkāna virsotnes. Parka teritorijā ir izstrādāti dažādi maršruti, kas ļauj apmeklētājiem tuvāk iepazīt vulkāna ģeoloģisko struktūru, vērot lavas plūsmas un atklāt unikālas augu un dzīvnieku sugas, kas ir pielāgojušās ekstremālajiem apstākļiem šajā reģionā.

Las Caņadas del Teide Valsts parks. Lavas lauki, vulkāna krāteris un neparasti klinšu veidojumi: Karalienes kurpītes, Garsijas klintis, Mēness ainavas, kā arī krāsainās smiltis Minas de San Jose.

Kāpiens Teides virsotnē sastāv no 3 posmiem:
      1) līdz Altavistas kalnu apmetnei (retināts gaiss, 6,5 km, ap 4 st.), nakšņošana nacionālā parka kempingā 3270 m augstumā;
      2) kāpiens līdz Teides virsotnei (2 km, kāpums 460 m, retināts gaiss);
      3) gājiens lejup gar Pico Viejo vulkānu (8 km) līdz Garsijas klintīm.

Teides astronomija. Teides observatorija, kas atrodas tieši vulkāna nogāzē, ir viena no nozīmīgākajām un prestižākajām astronomijas pētniecības iestādēm pasaulē. Šajā observatorijā tiek veikti svarīgi novērojumi un pētījumi par dažādiem kosmiskiem objektiem, tostarp Saules sistēmas ķermeņiem, zvaigznēm un galaktikām, nodrošinot būtisku ieguldījumu mūsu izpratnē par Visumu.

Raksti.
Teides vulkāns Tenerifē: dabas spēka un skaistuma simbols.

Saites.
Vulkāni un vulkānisms.
Tenerife.