Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tapromas stegozaurs

Nezināma, stegozauram līdzīga dzīvnieka attēlojums Tapromas svētnīcā Kampučijā.

Tikai uzmetot bareljefam skatu, kļūst saprotams, kāpēc to saista ar šo aizvēsturisko ķirzaku - virs dzīvnieka muguras redzami izciļņi, kas atgādina stegozaurīdiem raksturīgos ragveida izaugumus. Pirmā publikācija, kur šis akmens griezums tika raksturots kā "uzkrītoši līdzīgs stegozauram" bija Kloda Žaka un Maikla Frīmena grāmata "Ankoras pilsēta un svētnīcas" ("Angkor Cities and Temples," 1997.g., River Books, Bangkok).

2000.gadu sākumā Tapromas "stegozauru" kā pierādījumu, ka pavisam nesenā pagātnē dinozauri dzīvojuši kopā ar cilvēkiem, savā arsenālā pārņēma tā sauktie jaunās Zemes kreacionisti. Plašākā tvērumā viņi šo attēlu izmanto, kā argumentu apgalvojumam, ka Zeme un visas dzīvās radības, kas uz tās atrodas, ir radītas tikai pirms dažiem tūkstošiem gadu.

Tajā pat laikā gan tie bībeliskās radīšanas piekritēji, kuri piekrīt zinātnes noteiktajam Zemes vecumam, gan dažādi citi pētnieki norāda uz vairākām neatbilstībām un alternatīvām interpretācijām, kas liek apšaubīt pieņēmumu, ka Tapromas bareljefā attēlots stegozaurs.

Kritiķi spriež,ka visdrīzāk bareljefā attēlots Āzijas degunradzis, pie tam - degunradžu mazulis. Āzijas degunradžiem rags ir krietni mazāks nekā to Āfrikas brālēniem, bet mazuļiem raga faktiski nav vispār. 

Saites.
Kampučija.
Tapromas svētnīca.
Stegozauri.