Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vasko da Gama (1460. -?)

Portugāļu jūrasbraucējs, kas veica ceļojumu apkārt Āfrikai uz Indiju, tādējādi atklādams īsāko ceļu no Eiropas uz Indiju.

Radniecība. Dēls - Kristofors, karojis Etiopijā pret musulmaņu iebrucējiem, tā palīdzot etiopu kristietībai.

Portugāļu Āfrikas izpēte. Portugāļi sākot jau ar XV gs. regulāri sāka rīkot ekspedīcijas, kas brauca gar Āfrikas rietumu piekrasti. Tomēr jūrnieki bijās doties tālāk uz dienvidiem – viduslaiku ģeogrāfi bija sastāstījuši, ka pie ekvatora jūra no saules svelmes vārās un dzīvība tur nav iespējama.
Tomēr, neskatoties uz to, portugāļu jūrnieki pamazām nonāca līdz ekvatoram un ieraudzīja krāšņo Āfrikas tropu joslu ar dažādajiem dzīvniekiem. Maiņas ceļā pret dažādiem niekiem (krāsainām lupatiņām, stikla krellēm, maziem spogulīšiem) portugāļi no nēģeru ciltīm iemainīja zelta smiltis un ziloņkaulu. Ap to pašu laiku sākās arī melno cilvēku gūstīšanai pārdošanai verdzībā.
No tiem laikiem iegājās attiecīgi ģeogrāfiskie nosaukumi – Vergu Krasts, Zelta Krasts, Zīloņkaula Krasts.

Bartolomeo Diaša ekspedīcija. Šī portugāļa vadītā ekspedīcija apbrauca galējam Āfrikas dienvidu punktam (portugāļi to nosauca par Labās Cerības ragu, jo atklājums deva cerības, ka drīz tiks atklāts jūras ceļš uz Indiju) un pirmie no eiropiešiem nonāca Indijas okeānā. Taču ilgā ceļa grūtību nogurdināti matroži atteicās braukt tālāk.

Dzīvesgājums. Dzimis 1460.gadā ostas pilsētā Sinesā Portugāles dienvidos. Arī bijis Kristus ordeņa bruņinieks.
1497.gadā atklāja jūras ceļu uz Indiju apkārt Āfrikai. 

Ekspedīcija. Lai tomēr izpētītu ceļu līdz Indijai pēc labās Cerības raga, Portugāles karalis sūtīja jaunu ekspedīciju ar pieredzējušo un drosmīgo jūrasbraucēju Vasko da Gamu vadībā. Ekspedīcija bija visai labi apgādāta un pats Gama apņēmības pilns.
4 ar pusi mēnešu laikā ekspedīcija apburāja aiz Labās Cerības raga un nokļuva pilnīgi nepazīstamos ūdeņos Āfrikas austreņu piekrastē.
Spēcīgas vētras un straumes apgrūtināja braukšanu. Matroži cieta no tropiskām slimībām un mira. Kādā arābu pilsētā Gamam izdevās uziet pieredzējušu loci, kas ekspedīciju izveda pa Indijas okeānu.
Stāvēja uz enkura pie Mozambikas krastiem. Vēlāk veica pieturas Malindā, Mombasā, Bravē un Mogadišā. Bravē viņš uzcēla bāku, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām.
Pirmais no eiropiešiem izkāpa Indijas krastā - tagadējās Goa pavalsts teritorijā.
1498.gadā Vasko da Gamas kuģi piestāja Kalkutas ostā. Gama pavēlēja matrožiem krastā iepirkt garšvielas, bet arābu tirgotāji, kas turēja savās rokās tirdzniecību ar Indiju, pierunāja Kalikutas radžu arestēt krastā izkāpušos portugāļus. Par to Gama aizturēja divus dižciltīgus indiešus, kas bija ieradušies apskatīt viņa kuģus. Tad radža atbrīvoja arestētos un atsūtīja laivas pēc indiešiem. Taču Vasko da Gama sagaidīja laivas ar lielgabalu šāvieniem un atteicās atdot gūstekņus.
Piekrāvuši kuģus ar garšvielām, portugāļi devās atpakaļceļā.
2 gadu ilgā brauciena beigās bija aizgājusi bojā vairāk nekā puse matrožu. Taču atvestās garšvielu kravas vērtība bija 60 reizes lielāka nekā izmaksāja ekspedīcijas organizēšana.

Apglabāts Indijas pilsētā Kočinā Sv.Franciska baznīcā. Pēcāk pīšļi pārvesti uz Lisabonu.

Turpmākā portugāļu darbība. Citu pēc citas Portugāles karalis sūtīja militārās flotiles ekspedīcijas uz Indijas okeānu. Tās sagrāba un aplaupīja jaunatklātās zemes.
Tā kā Portugāle bija par maziņu, lai iekarotu biezi apdzīvoto Indiju, tad portugāļi sagrāba un noturēja tikai stratēģiski svarīgus cietokšņus Indijas okeāna piekrastē – Indijā, Āfrikā un Arābijā. Viņi pilnīgi iznīcināja visu iekaroto pilsētu iedzīvotājus. Indijā mēdza runāt: „Laime, ka viņu ir tik maz kā tīģeru un lauvu, jo citādi viņi iznīcinātu visu cilvēku dzimumu.”

Aplūkojamie objekti.
      Vasko da Gamas māja. Indijas Goa pavalstī.
      Vasko pludmale. Indijas Goa pavalsts piekrastē. Te portugāļu jūrasbraucējs spēra savu kāju. 
      Bāka Bravē. Kut kur Autrumāfrikas piekrastē? Esot saglabājusies un aplūkojama arī mūsdienās.

Nospiedums civilizācijā.
Simfonija-kantāte "Vasko da Gama." 1860.gadā tādu uzrakstīja Žoržs Bizē.
Viņa vārdā nosaukts brazīliešu futbola klubs.

Saites.
Portugāle.